22 december 2011

SGP maakt zich hard voor Apeldoornse minima

Vooral de minima hebben veel last van de opeenstapeling van bezuinigingsmaatregelen van de regering en de gemeente. Begin december vroeg de SGP daar in de raad extra aandacht voor bij de bespreking van het minimabeleid.

 

Update: tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering in 2011 is gestemd over dit voorstel. Samen met andere partijen diende de SGP een amendement in, om die 630.000 euro voor de minima te reserveren. Een kleine meerderheid van de raad vond dit echter niet nodig, waardoor het amendement niet is aangenomen.

 

In Apeldoorn zijn relatief veel mensen die behoren tot de minima. Het gaat om bijna 10.000 huishoudens (circa 20.000 personen, waarvan ongeveer 3200 kinderen). Deze huishoudens hebben een inkomen tot 125 procent van de bijstandsnorm (1320 euro per maand voor gehuwden).
Voor het minimabeleid is vijf miljoen euro beschikbaar, waarvan de helft van het rijk komt. Het geld is voor bijvoorbeeld de strippenkaart (waarmee korting wordt verkregen op onder andere het lidmaatschap van de bibliotheek en verenigingen of een krantenabonnement) en een collectieve korting op de zorgverzekering.
Het kabinet wil het beleid aanscherpen, zodat gemeenten alleen nog een minimabeleid mogen voeren voor mensen tot 110 procent van de bijstandsnorm. De Tweede Kamer is hiermee al akkoord en nog deze maand zou de Eerste Kamer het voorstel behandelen.
Het gevolg van de maatregel in Apeldoorn zou zijn dat circa 1000 huishoudens geen recht meer hebben op het minimabeleid. De doelgroep wordt echter ook getroffen door een stapeling van maatregelen, waardoor het inkomen van de minima tientallen procenten kan dalen.
Eind vorig jaar bezuinigde ook de raad al op het minimabeleid. De SGP was daar tegen. Zeker in deze moeilijke tijd moet je de steun aan zwakkeren overeind zien te houden. Deze maand boog de raad zich opnieuw over de problematiek. Door de aanpassing van het rijksbeleid zou de rijksuitkering worden verlaagd.
Maar tegenover deze korting staat dat de gemeente in 2012 een bedrag van 630.000 euro extra ontvangt voor bijzondere bijstand aan kwetsbare groepen, zoals chronisch zieken, gehandicapten en ouderen. Het college staat op het standpunt dat dit bedrag aan de algemene gemeentereserves moeten worden toegevoegd, omdat is afgesproken om een stringent begrotingsbeleid te voeren.
Samen met verschillende andere partijen vindt de SGP dit geen goed voorstel. ,,Wij vinden dat het geld dat beschikbaar wordt gesteld voor de minima ook voor dat doel gebruikt moet worden”, aldus fractievoorzitter Henk van den Berge. ,,Als we het aan de algemene reserves toevoegen dan is de kans heel groot dat het voor iets anders wordt uitgegeven, terwijl het juist hard nodig is voor de minima.”
De SGP zal samen met andere partijen een amendement indienen om de 630.000 euro te reserveren voor de minima. Daar lijkt een meerderheid voor te zijn. Laten we het hopen.