19 november 2013

SGP stemt tegen Meerjarenbegroting

De SGP heeft tegen de Meerjarenbegroting gestemd. De daarin voorgestelde bezuinigingen zijn onevenwichtig. De fractie wees ook de verhoging van de onroerendezaakbelasting (ozb) van de hand.

In twee raadsvergaderingen is de Meerjarenbegroting 2014-2017 (MPB) behandeld. Op donderdagavond 7 november gaf iedere fractie bij de algemene beschouwingen in een bijdrage van tien minuten haar visie. De inbreng van de SGP leest u hier.
Op donderdagavond 14 november dienden de verschillende partijen in totaal 17 amendementen en 26 moties in. Het was een lange zit, want de vergadering duurde van zeven uur tot kwart over een. Toen konden we niet verder. De uitslag van de stemming bij een van de amendementen (over eenmalig 50.000 euro extra voor het gemeentelijk archief) was 19-19 (één raadslid was afwezig). Als er bij een stemming geen meerderheid is moet deze een volgende vergadering opnieuw. Ook konden we toen niet over de MPB stemmen, omdat alle amendementen dan moeten zijn afgehandeld.
Aangezien de MPB diezelfde vrijdag richting de provincie moest, werd besloten om vrijdagavond zes uur de twee stemmingen te doen. Dat duurde een half uur. De uitslag bij het amendement was weer gelijk: 17-17 (er waren vijf raadsleden afwezig). Daarmee was deze verworpen.

Sociaal beleid
Bij de MPB stemde een grote meerderheid voor. De SGP was echter samen met enkele andere kleinere partijen tegen. De keuze was verre van eenvoudig. Onze fractie gaf aan veel waardering te hebben voor de inzet van het college en het ambtelijk apparaat. Er moest de afgelopen jaren veel gebeuren. Denk alleen al aan het oplossen van de grote problemen bij het grondbedrijf, de ingrijpende bezuinigingen en de reorganisatie van het ambtelijk apparaat.

Bovendien geldt dat de SGP op veel punten het gevoerde beleid heeft gesteund. Dat geldt bij voorbeeld voor het bezuinigingsbeleid, waarbij de kerntakendiscussie het uitgangspunt was. Een ander pluspunt was de goede aandacht voor sociaal beleid. Zo komt er in 2014 geen bezuiniging op het minimabeleid. Ook positief was dat verschillende voorstellen die de SGP bij de MPB indiende werden aangenomen. Dat betrof onder meer het amendement om niet te bezuinigen op vrijwilligerswerk, het geven van meer informatie aan de raad middels een trendbrief en een burgerpeiling en het zoeken naar mogelijkheden om de maatschappelijke stage voor scholieren te behouden.

Kritiekpunten
Maar de SGP had ook stevige kritiekpunten. Op verschillende belangrijke principiële punten steunt de fractie het beleid niet. Dat betreft onder andere de zondagsopening van winkels en de enorme subsidies voor bijvoorbeeld Orpheus en het Coda-museum.

Ook vindt de SGP de MPB te onevenwichtig. Hierin doet het college voorstellen voor grote bezuinigingen op terreinen waar onze fractie dat minder wil. Dat betreft met name het sociaal beleid en het onderhoud van het openbaar groen. Bovendien wordt er niet bezuinigd op terreinen waar onze fractie dat wel wil (sport- en cultuurbeleid). Bij de kerntakendiscussie is afgesproken dat ook op deze onderwerpen zal worden bezuinigd, maar het college en een ruime raadsmeerderheid doet dat niet. Onze fractie hecht echter meer aan een goed sociaal beleid (het helpen van de medemens) en een nette openbare ruimte. Uit onderzoek blijkt dat mensen daar veel waarde aan hechten.
Op het financieel beleid heeft de SGP ook stevige kritiek. Het college heeft op dit terrein goed werk verricht, maar de aanpak richting de komende jaren vinden wij te onduidelijk. Onze kritiek betreft allereerst de ozb-verhoging. De gemeente moet nog meer zelf de tering naar de nering zetten. Daarnaast geldt –en dat vinden wij belangrijker- dat de gemeente een zeer zwakke financiële positie heeft. Daarom heeft de SGP al jaren gepleit voor betere reserves.  Er hoeft nu maar weinig te gebeuren of we zitten weer in de rode cijfers. Bij de moties was een goed voorstel om de aanpak van het financieel beleid verder te verbeteren. Jammer genoeg werd deze door een grote raadsmeerderheid afgewezen, omdat men vond dat het college al genoeg deed. Ook was men optimistisch over het herstel van de gemeentelijke financiën, terwijl daar nog weinig reden voor is want in de begroting staan enorme risico’s.
De fractie heeft de verschillende voors en tegens goed afgewogen. Enerzijds heeft de SGP waardering voor de inzet van het college om in een zo’n moeilijke financiële situatie zaken op te pakken. Anderzijds is er kritiek op bepaalde belangrijke keuzes in de MPB. Uiteindelijk wogen de kritiekpunten het zwaarst en stemde de SGP tegen. Wel hebben wij naar voren gebracht dat de fractie zich constructief blijft opstellen, waarbij we blijven proberen het beleid bij te sturen.