21 december 2016
SGP teleurgesteld over gemeentebegroting
De verwachtingen over de begroting waren hooggespannen bij de SGP-fractie. De teleurstelling was des te groter. ,,Het college steekt opnieuw tonnen in topevenementen met franjes en slingers, topsport en cultuur. Terwijl er bij de zorg, een kerntaak van de gemeente, grote financiële risico’s zijn.”
Elke gemeente moet aan het eind van het jaar een huishoudboekje opstellen. In deze Meerjarenprogrammabegroting (MPB) staan de inkomsten en uitgaven voor het komende jaar.
Apeldoorn heeft een begroting van circa 600 miljoen euro, inclusief zo’n 150 miljoen voor de overgedragen zorgtaken van het Rijk. De begroting bestaat voor 85 procent uit vastgelegde uitgaven voor bijvoorbeeld onderwijs en sociale voorzieningen. Het gemeentebestuur kan slechts 10 tot 15 procent naar eigen inzicht besteden.
De MPB-behandeling is ,,een marathonzitting”, zeggen SGP-fractievoorzitter Henk van den Berge en raadslid Jan Kloosterman. Drie lange vergadersessies, waarin de algemene beschouwingen, 24 amendementen en 34 moties de revue passeerden. Hiertoe behoorden ook een tiental voorstellen van de SGP.
Hoe staat Apeldoorn er financieel voor?
Henk: ,,Gelukkig gaat het financieel beter. Het preventief toezicht van de provincie wordt vier jaar eerder beëindigd dan verwacht. Niet in 2021, maar al in 2017. Heel positief.”
Jan: ,,Apeldoorn moest de hand op de knip houden. De wethouder van Financiën wil geen geld uitgeven als het er niet is. De SGP steunt die nuchtere aanpak.”
Wat vindt de SGP van de keuzes in de begroting?
Henk: ,,Behoorlijk teleurstellend. Het college investeert vele tonnen in allerlei toeters en bellen, in topsport, in topevenementen, in cultuurpaleis Gigant. Terwijl er in de zorg, voor de minima en bijvoorbeeld het onderhoud van de openbare ruimte veel geld nodig is. Bovendien zijn dát kerntaken van de gemeente. Helaas zien we dat in de MPB onvoldoende terug.”
Jan: ,,Apeldoorn heeft behoefte aan grotere financiële buffers. Als het even tegenzit, komen we geld te kort. Op hetzelfde moment hangen we slingers op voor Serious Request, de Giro en de atletiekbaan. Daar gaan vele honderdduizenden euro’s naar toe.”
Henk: ,,Heel vreemd. Terwijl voor een voorstel van ons voor meer geld voor mantelzorg onvoldoende steun was. Door de bezuinigingen in de zorg wordt steeds meer een beroep gedaan op mantelzorgers, maar dan houdt men de hand op de knip. Erg jammer.”
Is er ruimte voor andere keuzes?
Jan: ,,Iedere fractie kan met moties en amendementen proberen het beleid om te buigen door het geld anders te verdelen.”
Henk: ,,Opvallend is dat er nauwelijks voorstellen uit de raad zijn overgenomen. De financiële manoeuvreerruimte is natuurlijk beperkt, maar de coalitiefracties hebben de ruimte vooraf ook dichtgetimmerd.”
Jan: ,,Daarom vraag je je na drie marathonsessies soms af: Wat is dit voor vertoning?”
Waar legt de SGP de nadruk op?
Henk: ,,De SGP maakt duidelijke keuzes, kijkend naar de kerntaken van de gemeente. Wij hechten aan goede zorg, aan veiligheid, onderhoud van wegen, groen en de openbare ruimte, duurzaamheid en vrijwilligerswerk.”
Jan: ,,De verhoudingen zijn scheef. Het college trekt 25.000 euro uit voor vrijwilligerswerk, terwijl topsport 275.000 euro krijgt. Bovendien haalt het college die 25.000 euro uit de reserve van het Sociaal Domein. Dat is een sigaar uit eigen doos. Daarom heeft de SGP voorgesteld dat geld uit het budget voor topsport te halen. Deze motie is verworpen.”
Het college wil de ozb met maar liefst 4,3 procent verhogen.
Henk: ,,De gemeente moet zeer terughoudend zijn in het verhogen van de lasten voor burgers. Met de ozb-verhoging haalt het college 1 miljoen euro weg bij inwoners. De SGP heeft met de VVD voorgesteld dit geld terug te geven.”
Jan: ,,Het leek erop dat de motie het zou halen, maar uiteindelijk steunden de coalitiefracties ons niet. Helaas, en wat ons betreft een fout signaal.”
Zijn er voorstellen die wel steun hebben gekregen?
Henk: ,,Het college wilde het team Toezicht en handhaving openbare ruimte (Thor) met twee man uitbreiden. Omdat de gemeente op verschillende locaties kampt met overlast door hangjongeren en alcohol, hebben CU en SGP voorgesteld om drie extra toezichthouders aan te stellen. Dat is een van de weinige overgenomen voorstellen. Een succesje.”
De SGP zet in op duurzaamheid. Waarom?
Jan: ,,Duurzaamheid heeft alles te maken met Bijbels rentmeesterschap. Onze energiebronnen zijn eindig. Daarom moet het zuiniger en schoner, maar een energieneutrale gemeente in 2030 is te ambitieus.”
Zonder ondertunneling van de Laan van Osseveld blijven burgers met lange wachttijden zitten.
Jan: ,,Geen enkele partij heeft hier een punt van gemaakt. Maar de SGP heeft wel een motie ingediend om, net als vorig jaar, 6 ton voor ondertunneling te reserveren. Helaas is de motie niet aangenomen, terwijl er wel 8 ton voor een atletiekbaan wordt uitgetrokken.”
Een MPB vergt veel inzet. Hoe beoordelen jullie de inzet van college en ambtenaren
Henk: ,,De inzet is positief. Tegelijkertijd heeft de gemeente de neiging het aantal ambtenaren vrij snel uit te breiden, als er iets meer geld is. De SGP heeft een motie ingediend voor een compacte overheid. Elke uitbreiding moet kritisch worden bekeken. Helaas steunde alleen de VVD ons.”
Uiteindelijk heeft de SGP tegen de begroting gestemd.
Henk: ,,De SGP heeft vooral gekeken welke keuzes het college maakt met het extra beschikbare geld. Daarmee wordt immers aangegeven wat men belangrijk vindt. Wij herkennen ons niet in die keuzes. Bovendien heeft de SGP geen steun gekregen om de ozb niet te verhogen. Die verhoging is trouwens in strijd met de regels van de gemeente.”
Jan: ,,Het college kiest voor investeringen in franje, terwijl de lasten voor de burger stijgen. Dat willen wij niet omdat het een verkeerd signaal is. De financiële risico’s zijn nog steeds fors.”
In de Voorjaarsnota staat een passage van het college over afhankelijkheid van God. In de MPB ook?
Henk: ,,Helaas niet. We hebben erop gewezen dat het voor ons essentieel is dat het beleid gegrond is op Gods geboden en Bijbelse beginselen. Om God te dienen door bijvoorbeeld de zondag te eerbiedigen, maar ook door op te komen voor onze hulpbehoevende medemens.”
Jan: ,,In de overtuiging dat God daar Zijn zegen aan wil verbinden.”
Gerard ten Voorde
redacteur