15 december 2015

SGP teleurgesteld over keuzes college

Apeldoorn steekt volgend jaar tonnen extra in topevenementen, sport en jonge cultuur. De SGP reageerde bij de behandeling van de Meerjarenbegroting teleurgesteld. ,,Dit zijn geen kerntaken.” De fractie maakt zich liever sterk voor zorg en veiligheid. Een SGP-motie voor mantelzorgers en vrijwilligerswerk kreeg brede steun. ,,Verheugend.”

Apeldoorn heeft zware tijden achter de rug. De gemeente heeft ruim 50 miljoen euro structureel moeten bezuinigen. Vele verenigingen voelen nog altijd de gevolgen van de lagere subsidies. Ook is bijvoorbeeld flink gesneden in het budget voor de zorg en het onderhoud van de openbare ruimte.

Het tij lijkt gekeerd. Financieel herstel komt langzaam in zicht. ,,We zijn opgelucht, maar niet uitbundig”, zegt het college in de Meerjarenbegroting (2015-2018). ,,Het herstel is broos.”

De begroting kent opvallende punten. Apeldoorn trekt bijvoorbeeld 200.000 euro per jaar uit voor topevenementen, 150.000 euro voor sport en 200.000 euro voor zogenaamde ”jonge cultuur”. Daarvan gaat circa de helft naar het noodlijdende muziekpodium en filmtheater Gigant.

Eind november heeft de gemeenteraad zich –van half drie ’s middags tot half twee ’s nachts– gebogen over de begroting en over pakweg veertig moties en twintig amendementen. SGP-fractievoorzitter Henk van den Berge en raadslid Jan Kloosterman blikken terug op de marathonzitting.

Wat zijn positieve punten uit de begroting?
,Jan Kloosterman: ,,Het financiële herstel verloopt sneller dan verwacht. Een positieve ontwikkeling.”
Henk van den Berge: ,,Positief is de aandacht voor de sociale sector, veiligheid en huisvesting van scholen.”

Negatieve punten? 
Henk: ,,Door een zuinig beleid heeft Apeldoorn voor het eerst sinds jaren iets extra te besteden. Het teleurstellende is dat het college dit geld juist uitgeeft aan zaken als topevenementen, sport en cultuur. Bij dergelijke activiteiten hebben wij vaak principiële bedenkingen als je ziet wat met het geld wordt gedaan. Bovendien gaan naar deze zaken al vele miljoenen euro’s.”
Jan: ,,De SGP had het geld liever gestoken in minima, zorg, de openbare ruimte en de verbetering van de zwakke financiële reserves van de gemeente. Wij hebben daar voorstellen voor gedaan, maar die haalden het jammer genoeg niet.”

Jonge cultuur krijgt maar liefst 2 ton.
Henk: ,,De SGP heeft hier ernstige 
kritiek op. Verenigingen hebben fors moeten bezuinigen. Velen hebben die opdracht keurig uitgevoerd. Gigant niet, maar krijgt nu toch een ton. 
Dat is oneerlijk ten opzichte van andere verenigingen.”

Waar wil de SGP dat geld dan aan besteden?
Jan: ,,Wij vinden het ook belangrijk om extra geld in de jeugd te investeren, maar dan op een andere manier. Onze fractie heeft voorgesteld een flink deel van die 2 ton te besteden aan de bibliotheek en voor ontspanningsmogelijkheden voor kinderen en jongeren in de wijken en dorpen. Daar is jarenlang op bezuinigd. Helaas is dit niet gelukt.”

Hoe probeert de SGP het beleid bij te sturen?
Henk: ,,De fractie heeft twaalf moties en amendementen ingediend. Over zondagsrust, meer aandacht voor respect en waarden en normen, vluchtelingen, minima, mantelzorg, huishoudelijke hulp, duurzaamheid en veiligheid op scholen. Voor de meeste voorstellen kregen wij geen meerderheid, vooral omdat de coalitiepartijen als één blok achter het college stonden, ook het CDA en de ChristenUnie. Teleurstellend.”

Welke SGP-voorstellen hebben het wel gehaald?
Jan: ,,Verbetering van sociale en fysieke veiligheid op scholen bijvoorbeeld. De SGP stelt voor om alle betrokkenen, de politie, de brandweer, het Centrum voor Jeugd en Gezin één keer per jaar om tafel te zetten.”
Henk: ,,De SGP heeft een amendement én een motie ingediend over mantelzorg. Ons voorstel om 150.000 euro extra uit te trekken voor vrijwilligers en mantelzorgers heeft geen meerderheid gekregen. Een motie om niet te bezuinigen op mantelzorgers is gelukkig wel aangenomen.”

De SGP heeft uiteindelijk tegen de begroting gestemd. Een moeilijk besluit?
Henk en Jan: ,,Ja, zo’n besluit neem je niet lichtvaardig. De begroting gaat toch over het beleid voor de komende jaren. Wij hebben geprobeerd verschillende keuzes van het college waar wij principiële en ook inhoudelijke bedenkingen bij hebben te veranderen, maar dat is niet gelukt. Dan kunnen we moeilijk onze steun uitspreken.”

De SGP staat bekend als een constructieve partij. Verlegt de fractie hiermee haar koers?
Henk: ,,Nee. Ook al wijs je voorstellen af, dan nog kun je constructief meedenken.”
Jan: ,,We blijven voorstellen beoordelen op inhoud.”

Kan de SGP in zo’n vergadering iets van haar dieperliggende boodschap kwijt?
Jan: ,,Jazeker. De besprekingen over de begroting vormen een soort algemene beschouwingen. Juist daarin kan een partij haar politieke keuzes principieel verantwoorden.”
Henk: ,,Inderdaad. We proberen vanuit de Bijbel lijnen te trekken. Bijvoorbeeld extra aandacht voor zorgbehoevende mensen en duurzaamheid. Ook hebben we een motie ingediend waarin we het college oproepen de koopzondagen niet te stimuleren. Jammer genoeg kreeg deze alleen de steun van de ChristenUnie.
En tot slot van onze bijdrage wensen we de burgemeester, wethouders, collega-raadsleden en ambtenaren altijd Gods ondersteuning en zegen toe. Dat heeft een diepe betekenis.”

Gerard ten Voorde
redacteur