28 juli 2016

SGP-vragen over munitie in bossen bij Apeldoorn

Duitse munitie uit de Tweede Wereldoorlog dat nog in de bossen bij Apeldoorn ligt, zorgt voor een groter gevaar dan gedacht. Belangrijk is de veiligheid. Daarom heeft de SGP daar vragen over gesteld aan het college van B&W.

 

SCHRIFTELIJKE VRAGEN

Apeldoorn, 27 juli 2016

Schriftelijke vragen van de SGP voor het college van B&W over het gevaar rond explosieven, op grond van artikel 34 van het reglement van orde van de gemeenteraad van Apeldoorn.

Geacht college,

In de Stentor van woensdag 27 juli staat het bericht dat Duitse bommen in de bossen rond Apeldoorn een groter gevaar voor de omgeving vormen dan eerder werd gedacht. Deze informatie zou staan in twee rapporten van TNO en de brandweer. De raad beschikt overigens niet over deze rapporten.

De SGP heeft over de kwestie verschillende vragen, vooral met het oog op de veiligheid. Al vele jaren zijn experts bezig met het opruimen van de munitie. Tot nu toe waren er –voor zover bekend– geen calamiteiten. Dat moet echter ook worden voorkomen.

Met het oog op de veiligheid van de brandweer, burgers (inwoners, bezoekers, en dergelijke), vakantieparken en locaties als Paleis Het Loo en Apenheul en de flora en fauna in het bos wil de SGP meer weten over de risico’s en maatregelen die worden genomen om deze risico’s te verminderen.

 

  1. Hoe groot zijn de veiligheidsrisico’s door de aanwezigheid van bommen in het gebied voor de brandweer, burgers, vakantieparken en locaties zoals Paleis Het Loo en Apenheul?
  2. Welke maatregelen zijn of worden genomen om de veiligheid te verbeteren?
  3. Welke maatregelen worden er genomen om in het geval van brand de veiligheid van de brandweer te waarborgen?
  4. Hoe groot is het gebied waar de bommen liggen en is dit veilig genoeg voor bezoekers (wandelaars, fietsers, en dergelijke)?
  5. Hoe lang gaat het opruimen van de munitie nog duren?
  6. Is het vanuit het oogpunt van de veiligheid wenselijk dat het Rijk het opruimen sneller aanpakt en welke kosten zijn daarmee gemoeid?
  7. Waarom is de gemeenteraad niet eerder geïnformeerd over het grotere gevaar?
  8. Het is belangrijk dat de raad ook over de twee rapporten van TNO en de brandweer beschikt. Is dat mogelijk?

 

Met vriendelijke groet,

Henk van den Berge

SGP-fractievoorzitter