24 november 2011
SGP vreest verrommeling van koopzondagen in Apeldoorn
Donderdag 10 november kwam tijdens de PMA de nieuwe Winkeltijdenverordening aan bod. Naaste enkele tekstuele wijzigingen van de huidige verordening, gaat er vooral wat veranderen op het gebied van de koopzondagen. Het college stelt namelijk voor een indeling naar branches te gaan hanteren in plaats van de huidige indeling naar gebied.
Update: Donderdag 24 november is gestemd over dit voorstel. CDA, VVD, PvdA, D66 en CU stemden voor, de andere partijen stemden tegen vanwege de verrommeling die deze nieuwe verordening met zich meebrengt. De SGP stemde naast die reden ook principieel tegen dit voorstel. Opnieuw dreigt namelijk een verruiming van het aantal koopzondagen. Dat betreuren wij. De enige strohalm die we nog hebben is een toezegging van het college in een beleidsregel vast te leggen dat het aantal koopzondagen niet uitgebreid zal worden ten opzichte van het huidige aantal. De wethouder gaf eerder aan dat het huidige aantal 25 is.
Als gevolg van de nieuwe Winkeltijdenwet kwam het college met een nieuwe verordening voor het winkelen op de eerste dag van de week. Gemeenten moeten bij hun beslissing over de koopzondagen rekening houden met de belangen van werkgelegenheid en economische bedrijvigheid, zondagsrust en leefbaarheid, veiligheid en openbare orde. Na raadpleging van de winkelsector en de toeristische sector stelde het college voor het beleid bijna hetzelfde te houden.
Op het voorstel waren wel reacties binnengekomen. Elf kerken hadden gereageerd. Daar waren wij als fractie blij mee. De kerken benadrukten dat de Heere op de zevende dag rustte van Zijn arbeid en Hij zegende en heiligde die dag. ,,Hij wil daarom dat ook wij deze dag, de zondag, rusten van al onze arbeid en Hem in het bijzonder op deze dag eren en dienen.” De kerken vinden de zondagsopening niet wenselijk vanuit godsdienstig, sociaal en economisch oogpunt. De kerken zijn voorstander van het afschaffen van de koopzondagen. Maar gelet op de huidige politiek situatie dringen zij er in ieder geval op aan om geen verdere verruiming van de winkelopenstelling op zondag toe te staan.
De SGP-fractie vindt het belangrijk dat er op deze manier wordt gereageerd en meegeleefd, zodat de gemeenteraad ziet dat veel mensen principieel tegen de koopzondagen zijn.
Nu mogen de winkels veertien keer per jaar op zondag open, waarbij dit eigenlijk altijd de eerste zondag van de maand is. In december zijn er twee extra koopzondagen. In de dorpen mogen vanwege het toerisme de winkels vanaf april tot oktober zondags open.
Het college breidt de regeling niet uit. Wel wordt voorgesteld dat de koopzondagen niet meer per gebied, maar per branche kunnen worden aangewezen. Bij de aanwijzing van de twaalf reguliere koopzondagen wordt de eerste zondag van de maand als uitgangspunt genomen. In plaats daarvan zou er dan nu de mogelijkheid komen om per branche een afwijkende zondag te kiezen.
Tijdens de PMA gaven verschillende fracties aan dat de indeling per branche een heel rommelig beeld kan opleveren. Het zou in de praktijk kunnen betekenen dat op een winkelcentrum de supermarkt niet open is, maar de schoenenwinkel wel.
De SGP-fractie heeft aangegeven er blij mee te zijn dat er niet meer koopzondagen komen; (een afspraak uit het coalitieakkoord). Wel plaatste Henk van den Berge de volgende kanttekening: ,,De laatste jaren is het aantal koopzondag via diverse trucs uitgebreid. Allereerst de koopzondagen voor de binnenstad die via de truc van de toeristische koopzondagen van twaalf naar veertien is gegaan in verband met sinterklaas en de kerstdagen.
Vervolgens gingen de zogenaamde ‘zondagsupers’ via de truc van avondwinkels iedere zondagmiddag een aantal uur open. ,,Door de indeling naar branches kan er een verdere uitbreiding van deze koopzondagen-olievlek komen”, aldus de fractievoorzitter. ,,Je lokt immers reacties uit van branches die op een bepaalde zondag ‘buiten de boot’ vallen. Er zal een verrommeling ontstaan, het wordt warriger. Je roept een vrijer regime op, waar we ten zeerste tegen willen waarschuwen.”
Daarnaast is er nog het probleem van de kleine ondernemer en de 24-uurs economie. In dit licht is de reactie van het MKB en de vakbonden (FNV en CNV) opvallend. Zijn ontraden de voorgestelde lijn.
Wethouder Stukker (CDA) gaf aan dat het uitgangspunt is dat de huidige situatie gehandhaafd wordt. Het college heeft echter de bevoegdheid om per branche een uitzondering te maken. Die bevoegdheid zal het college niet zomaar gebruiken. Er moet genoeg draagvlak zijn binnen de branche en de afwijking moet niet in strijd zijn met de geest van de verordening, namelijk de handhaving van het huidige aantal koopzondagen.
Binnenkort wordt er in de raad gestemd. Dan zal blijken of het voorstel toch nog wordt aangepast op het punt van de indeling per branche.