12 november 2015

SGP wil geen bezuiniging bij vrijwilligers en mantelzorg

De SGP wil voorkomen dat er wordt bezuinigd op geld voor vrijwilligerswerk en mantelzorg, omdat hulpbehoevende mensen steeds meer aangewezen zijn op hun naaste omgeving voor zorg. Ook het budget voor het minimabeleid moet worden beschermd. Daar heeft de SGP voor gepleit bij de behandeling van de begroting in Apeldoorn op 12 november. Hieronder vindt u de hele bijdrage van de SGP.

 

 

 

Bijdrage SGP aan MPB 2016 - 2019

 

Voorzitter,

 

De behandeling van de Meerjarenprogrammabegroting is een bijzonder moment. We bespreken op hoofdlijnen de plannen voor de komende jaren. En dat is belangrijk.

Maar ook om een andere reden is het vanavond eigenlijk best bijzonder. Wij mogen deze bespreking in rust en vrijheid doen. Een voorrecht, zeker in het perspectief van ernstige situaties elders in de wereld waar sprake is van oorlog, conflicten tussen bevolkingsgroepen, onderdrukking en bijvoorbeeld grote armoede. Er zijn miljoenen mensen op de vlucht. In Apeldoorn zijn deze problemen vooral door de noodopvang van vluchtelingen en de locatie van een asielzoekerscentrum ook heel dichtbij gekomen. Vanuit zo’n perspectief past ons dankbaarheid richting de Heere God voor de vele voorrechten die wij hebben. Wij mogen leven in vrede en welvaart, al zijn er best problemen.

Een belangrijk pluspunt in onze samenleving is ook dat er een stabiele bodem van rust, betrokkenheid, betrouwbaarheid en samenwerking is. Er gaan helaas wel eens zaken verkeerd en soms goed verkeerd. Maar over het algemeen is er ondanks onderlinge verschillen en achtergronden toch sprake van een goede samenwerking en onderling respect. Dat moeten wij ook als gemeenteraad koesteren. En gelukkig gebeurt dat.

Als SGP willen wij ons laten leiden door de Bijbelse principes. In de Bijbel, dat is Gods Woord, staan duidelijke richtlijnen voor de taak van de overheid. De overheid moet namelijk zorgen voor recht en gerechtigheid, bescherming van de zwakkeren en ook moeten we als een goed rentmeester omgaan met de schepping. Bij de uitwerking hiervan ervaren wij dat er gelukkig een breed draagvlak is, omdat andere fracties vanuit hun achtergrond een soortgelijke visie hebben. Dat waarderen wij.

Maar op andere punten hebben wij daarentegen zorgen. De Heere God heeft in de Bijbel leefregels gegeven voor alle mensen, de zogenaamde de Tien Geboden. Daar dienen we met respect en gehoorzaamheid mee om te gaan. We mogen daarmee leven op een manier zoals de Heere God het wil, maar het is ook in het belang van onze medemensen. Een van die leefregels is de zondagsrust. Begin dit jaar heeft de raad ervoor gekozen om alle zondagen vrij te geven als koopzondag. Dat heeft ons echt pijn gedaan en doet ons nog steeds pijn. De zondagsrust wordt daardoor aangetast. Te meer daar het college het beleid voert om met evenementen de koopzondagen aantrekkelijker te maken, want de belangstelling valt tegen. Met een voorstel willen wij het college oproepen tot een terughoudende opstelling.

Andere zaken waar meer aandacht voor zou moeten zijn betreft bijvoorbeeld het overmatig alcoholgebruik, het coffeeshopbeleid en de seksualisering. Maar ook op relatieproblemen moet nadrukkelijker worden gelet, zeker gezien de mogelijke gevolgen voor kinderen. De SGP vindt het positief dat het college naar aanleiding van onze vragen heeft aangegeven dat het hier in samenwerking met onder andere het Centrum voor Jeugd en Gezin meer aandacht aan gaat schenken.

Een ander punt waar extra aandacht voor nodig is zijn waarden en normen. Door verschijnselen als individualisme en verruwing in de samenleving, zeker met woorden, kan het samen leven onder druk komen te staan, terwijl juist een andere houding nodig is want als overheid vinden wij dat mensen meer zelfredzaam moeten zijn en meer moeten kunnen terugvallen op hun omgeving: gezin, familie, vrienden, kerk, verenigingen, etc. De beweging moeten we stimuleren. Dat vraagt meer aandacht voor waarden en normen in de zin van respect voor elkaar en elkaars eigendommen hebben en het elkaar helpen.

In het verlengde hiervan pleit de SGP voor meer positieve aandacht voor vrijwilligers en mantelzorgers. Voor ons zorgbeleid is het essentieel dat die hulp er is. Merkwaardig dat het college overweegt het budget voor mantelzorg en het mantelzorgcompliment te verlagen (pag. 244). De SGP wil dit voorkomen en zal een voorstel daartoe indienen.

De achterliggende jaren en ook dit jaar heeft de raad veel gesproken over de drie zogenaamde decentralisaties: WMO, Jeugdbeleid en Participatiewet. Voor de zorgvuldige aanpak van het college heeft de SGP veel waardering. Wij merken een grote betrokkenheid om ondanks de grote landelijke bezuinigingen de hulpbehoevende medeburgers zo goed mogelijk te helpen. Er zijn zeker grote zorgen, vooral door de landelijke verdeelmodellen, maar de positieve inzet van u en vele andere betrokkenen doet ons goed.

De landelijke verdeelmodellen zorgen voor grote risico’s, zowel voor wat betreft de vraag of we de gewenste zorg kunnen verlenen als voor wat betreft de financiën. We weten dat het college hier hard aan werkt, maar wanneer weten we meer?

Een punt dat hierbij ook van belang is, is een goede monitoring; dus zowel ten aanzien van de verleende en gewenste zorg als de financiën. Belangrijk is dat we snel meer inzicht krijgen.

Toch zijn er verschillende zaken rond de decentralisaties die extra aandacht vragen. Allereerst de huishoudelijke hulp. Daarmee is eigenlijk iets merkwaardigs aan de hand. Er is enorm bezuinigd en desondanks blijft er dankzij strenge indicering 1,7 miljoen euro over. Hoe kan dit? Is er in het verleden veel te veel geld betaald, wordt de hulp door vrijwilligers verricht, kunnen de mensen wel meer zelf doen of zijn er veel problemen die op dit moment nog niet naar buiten zijn gekomen? De SGP wil hier graag meer over weten. We willen dat de 1,7 miljoen in het sociale domein blijft. Het kan wellicht voor het volgende punt worden gebruikt:

Bijzondere aandacht vragen wij ook voor de minima. Het gemeentelijk budget blijkt te beperkt te zijn (pag. 247). Naar de toekomst is volgens het college een aanzienlijke structurele heroverweging van het minimabeleid naar verwachting noodzakelijk. De SGP wil voorkomen dat de hulp aan deze groep mensen verschraalt. Wij willen voorkomen dat zij buiten de boot vallen. Wij zullen daartoe een voorstel indienen.

Ook voor de vluchtelingen vragen wij extra aandacht. Wij waarderen sterk de grote inzet van het college en vele anderen in Apeldoorn bij de opvang van de vluchtelingen. De Bijbel (Mattheus 25) geeft duidelijk aan dat we drinken moeten geven aan dorstigen, eten aan hongerigen en dat we de vreemdeling moeten herbergen en zieken en gevangenen moeten helpen. Bij de noodopvang echt naastenliefde in de praktijk. Hun situatie is schrijnend. Problemen: procedure duurt veel langer, niets te doen, meer vluchtelingen met geldproblemen. Diefstal. Gesprek gehad. Ze willen graag iets doen. Gebeurt al wat. Ander punt is zakgeld. Idee om te proberen ze heel nadrukkelijk in te schakelen voor vrijwilligerswerk. Dat betekent samen met bedrijfsleven, organisaties als kerken, Natuurmonumenten, sportverenigingen.

Voorstel: vrijwilligerswerk en zakgeld. Deels door gemeente en wellicht aangevuld door de instantie waar ze iets voor doen. Bijkomend voordeel veiligheid.  Veiligheidsbeleving van burgers is hierbij ook belangrijk omdat deze onder druk staat.

Drie maanden – 12 weken, 480 mensen. 20 euro per week, organisaties een soortgelijk bedrag.

In de MPB gaat het ook om de financiën. Een duidelijk positief punt is de koers van het college om de financiën te verbeteren. Terecht spreekt de MPB van een begroting met twee gezichten. We zijn goed op weg naar een financieel herstel, maar de situatie is breekbaar. Daarom pleit onze fractie voor een solide financieel beleid. Dat houdt in soberheid, we gaan om met gemeenschapsgeld, en het is nog maar kort geleden dat de financieel uit de bocht is gevlogen. Ook daarom moet er veel beter dan in het verleden oog zijn terughoudendheid bij extra uitgaven en voor bijvoorbeeld de omvang van onze financiële reserves.

En dan komen we aan een ernstig kritiekpunt bij deze begroting. Als er even iets geld is geven we het uit. De SGP legt daarbij vooral de vinger bij de 200.000 euro voor topevenementen, de 150.000 euro voor sport en de 200.000 euro voor jonge cultuur. Zijn dit kerntaken? Dat vinden wij van niet. Bovendien is het het geld voor jonge cultuur merkwaardig, omdat het grotendeels naar Gigant gaat.

Ook deze organisatie had een taakstelling bij de afgesproken bezuiniging. Deze is niet gehaald. Er was door de gemeente terecht grote kritiek op het beleid. En als slotsom krijgt Gigant straks extra geld. Wij vinden dit een volstrekt verkeerd signaal richting de vele organisaties, verenigingen die ook hebben moeten bezuinigen, maar die dit wel hebben gerealiseerd. Een overheid moet consistent en betrouwbaar zijn.

Wat dat betreft zouden wij het beter vinden om wat extra geld aan Coda te geven voor het versterken van de bibliotheekfunctie (pag. 137/249). Daar zullen wij een voorstel voor indienen.

Er wordt weer geïnvesteerd in het onderwijs. Dat is positief. Toezeggingen uit het verleden worden nagekomen en dat is een goede zaak. Het hoort bij een betrouwbare overheid. Veiligheid rondom scholen is een belangrijk pumt maar wij zien dat breder dan verkeersveiligheid. De sociale en fysieke veiligheid in en om schoolgebouwen horen hier ook bij. We komen met een motie om deze integrale veiligheid in en om scholen tegen het licht te houden.

Nog verschillende punten:

Lobby kan volgens onze fractie gewoon uit de lopende begroting (75.000 euro).

Citymarketing 325.000: de doelmatigheid willen we kritisch volgen. We vragen ons af of een deel van dit bedrag niet beter besteed kan worden aan de realisering van ondertunneling van het spoor op de Laan van Osseveld.

Positief over het gebruik en de mogelijkheden van het gevelfonds.

Binnenstadsfonds roept de nodige vragen op. De samenwerking lijkt maar niet van de grond te komen.

Extra investering in milieu/energie: meer geld is nodig om onze doelstellingen serieus te kunnen nemen. We overwegen een voorstel op dit punt.

Topevenementen: we moeten niet investeren in dure eenmalige sportgebeurtenissen, maar projecten opzetten die meer aansluiten op bestaande sterkte punten van Apeldoorn zoals Oranje/Het Loo en groen/natuur.

De MPB 2016-2019 heeft de aansprekende titel ”Doorwerken”. Dus niet alleen praten en overleggen, maar ook aanpakken. Dat spreekt de SGP aan. En er gebeurt ook het nodige. De SGP wil het college en het ambtelijk apparaat hartelijk bedanken voor hun inzet en betrokkenheid. Wij zijn het zeker niet altijd eens met het college en komen als het nodig is met kritiek of alternatieven, maar dat neemt onze waardering niet weg. Graag zetten wij de samenwerking met het college en het ambtelijk apparaat, maar ook met de vele betrokkenen in onze gemeente en natuurlijk met u als collega’s voort. Wij willen u allen daarbij Gods ondersteuning en zegen toewensen.