1 augustus 2017

SGP wil kinderboerderij Malkenschoten helpen

 

Door nieuwe regels moeten er bij kinderboerderij Malkenschoten 37 van de 47 wilde diersoorten weg. De SGP wil echter niet dat de positie van Malkenschoten verzwakt en heeft daarom het college van burgemeester en wethouders gevraagd om dit te voorkomen. Apeldoorn trekt steeds veel geld uit voor allerlei incidentele topevenementen. De SGP vindt het daarentegen beter om de positie van kinderboerderijen structureel te verbeteren.

 

 

 

 

Apeldoorn, 26 juli 2017 

 

Schriftelijke vragen van de SGP voor het college van B&W inzake haalbaarheid en toekomstbestendigheid van kinderboerderij Malkenschoten naar aanleiding van berichtgeving in de Stentor van 22 en 24 juli 2017. 

 

Geacht college, 

De meerwaarde van kinderboerderijen in een grote stad als Apeldoorn is voor de SGP-fractie overduidelijk. Niet alleen vanwege de attractieve waarde maar juist ook vanwege het educatieve element. Kinderen leren over het algemeen het best over de natuur door directe ervaringen. Kinderboerderijen bieden daar een prachtige gelegenheid voor en zijn dus belangrijk. Het is de plaats waar kinderen en jongeren letterlijk in aanraking kunnen komen met diversiteit en de rijkdom van de schepping. 

De SGP steunt het kader waarbinnen Accres de kinderboerderijen in onze gemeente exploiteert. Daarin is het welzijn van dieren terecht een belangrijk issue. In de afgelopen jaren is de regelgeving voor dierenwelzijn aangescherpt. Nieuwe inzichten hebben daarvoor gezorgd en vormen ook de aanleiding waardoor het bestand van zogenaamde ‘wilde dieren’ op Malkenschoten teruggebracht moet worden van 47 naar tien soorten. 

De SGP staat voor dierenwelzijn en wil geen concessie doen aan de wettelijk voorschriften die daarvoor gelden. Wel vraagt de SGP-fractie zich af hoe met behoud van de wet- en regelgeving voorkomen kan worden dat de positie van Malkenschoten verzwakt. De SGP zou deze positie graag verder willen versterken. Daarbij gaat het ook om de visie op de rol van kinderboerderijen in het algemeen en Malkenschoten in het bijzonder op de lange termijn. De SGP zou bijvoorbeeld graag zien dat er soorten dieren bijkomen i.p.v. dat er minder verschillende diersoorten gehouden kunnen worden. 

De SGP-fractie vindt het gezien bovengenoemde overwegingen belangrijk om extra geld uit te trekken voor kinderboerderijen in het algemeen en Malkenschoten in het bijzonder. Kinderboerderijen leveren namelijk een structurele bijdrage aan de versterking van de positie van Apeldoorn als gezinsstad. Ook is de uitstraling van Malkenschoten buiten Apeldoorn zo groot dat deze bijdraagt aan de versterking van de toeristische aantrekkelijkheid van Apeldoorn. Voor incidentele topevenementen worden grote bedragen uitgetrokken. Vanuit dit perspectief vindt de SGP-fractie een extra bijdrage voor kinderboerderijen in het algemeen en de versterking van Malkenschoten in het bijzonder goed te verdedigen. 

De voorgaande afwegingen brengen de SGP-fractie tot de volgende vragen: 

  1. Rond de aanvraag voor een dierentuinvergunning bij de Rijksdienst voor
    Ondernemend Nederland (RVO) bleek aanvullend onderzoek nodig. Dat
    uitgebreide onderzoek is niet haalbaar binnen de gestelde termijn tot 12 augustus. Binnen welke termijn is dit wel mogelijk? Is het college ook van zins om dit aanvullende onderzoek alsnog te laten uitvoeren? Zo ja, op welke termijn? Indien niet, wat zijn daar dan de redenen voor?
  2. Voor de 37 soorten wilde dieren die weg moeten van Malkenschoten is elders onderdak gezocht en gevonden. Zijn er ook afspraken gemaakt dat deze diersoorten weer terug te ontvangen als de benodigde vergunning daarvoor binnen is? Waarom wel of niet?
  3. Is het college bereid om i.s.m. Acress een aantal scenario’s uit te werken inzake de functie en (educatieve) mogelijkheden van Malkenschoten uitgaande van de bestaande situatie als minimumvariant. Zo ja, op welke termijn? Indien niet, wat heeft het college van de raad dan nodig om dit als nog te gaan doen?
  4. Wat is de visie van het college op nut en noodzaak van kinderboerderijen in het algemeen en Malkenschoten in het bijzonder op de middellange termijn binnen de aangescherpte regels inzake dierenwelzijn? Zijn er plannen om met een bijgestelde visie te komen? Zo ja, op welke termijn?
  5. Aan de haalbaarheid van scenario’s hangt een prijskaartje. Het is waarschijnlijk dat er extra financiën nodig zijn om aan de wet- en regelgeving voor dierenwelzijn te kunnen voldoen. Is het college bereid een aantal scenario’s met de bijbehorende financiële consequenties uit te werken en deze de raad te delen. Het liefst ontvangen we deze scenario’s voor de behandeling van het MPB.

Met vriendelijke groet, 

Henk van den Berge Jan Kloosterman SGP-fractie