25 januari 2014

SGP wil kwaliteit en keuzevrijheid in Jeugdzorg

De gemeente wordt vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk voor de Jeugdzorg. Deze grote verandering gaat over zorg voor de meest kwetsbare groep kinderen en jongeren. Dat raakt het hart van de SGP-fractie.

We zullen ons met toewijding inzetten voor kwalitatief goede jeugdzorg waarbij hulpvragers zelf voor de hulpverlener kunnen kiezen die bij hen past.

 

Grote veranderingen

In Apeldoorn wonen ongeveer 32.000 jeugdigen in de leeftijd van 0-18 jaar. De cijfers over het aantal jongeren dat Jeugdzorg nodig heeft zijn nog onbetrouwbaar. Mede daarom is nog niet duidelijk hoe groot de nieuwe zorgtaak voor de gemeente precies wordt. Wel is helder dat deze taak veel nieuwe verantwoordelijkheden voor de gemeente met zich mee brengt. Ook wordt de begroting met ongeveer 39,5 miljoen euro vergroot. De overheveling van deze zorgtaak naar de gemeente wordt de decentralisatie van de Jeugdzorg genoemd.

 

Het kabinet wil bezuinigen op de Jeugdzorg. Deze bezuiniging loopt op tot 15 procent in 2017. Naast bezuinigen moet de Jeugdzorg ook vernieuwd worden. Het doel hierbij is: meer preventie, eerdere ondersteuning en het zoveel mogelijk inzetten op de eigen kracht van jeugdigen en hun ouders. De gemeente Apeldoorn kiest in haar beleid voor vier uitgangspunten bij de herinrichting van de Jeugdzorg: ouders en jeugdige staan centraal, zorg moet zo snel mogelijk naar behoefte ingezet worden (om zwaardere zorg te voorkomen), veiligheid van het kind staat voorop en werken volgens één plan, één gezin, één regisseur.

Hiermee wordt maximaal ingezet op preventie om zodoende zwaardere –en dus duurdere- vormen van (jeugd)zorg te voorkomen. En daar wordt iedereen beter van.

 

Uitgangspunten

De genoemde doelstellingen sluiten aan bij de uitgangspunten van de SGP. De gemeente staat voor de uitdaging om met minder geld de Jeugdzorg opnieuw en effectiever te organiseren. Dat kan de gemeente niet alleen. Wat de SGP betreft is het nodig dat de Centra voor jeugd en gezin (CJG’s) zoveel mogelijk samenwerken met scholen, maatschappelijke instellingen en kerken.

Voor de SGP zijn bij de decentralisatie drie keuzes van groot belang. Als eerste geldt dat ouders en jongeren die Jeugdzorg nodig hebben, moeten kunnen kiezen voor de zorgaanbieder die bij hen past. Alleen hulpverleners die bij de levensovertuiging en cultuur van een zorgvrager aansluiten kunnen de best passende hulp geven. En dat is ook nog eens het goedkoopst omdat een goede aansluiting eerder vertrouwen en het accepteren van hulp met zich meebrengt.

Ten tweede is het belangrijk dat zorgvoorzieningen daadwerkelijk dichter bij de burger worden georganiseerd. Oplossingen worden zoveel mogelijk gezocht in het eigen netwerk en zo min mogelijk bij zorginstellingen.

Ook wil de SGP dat de gemeente zorgvuldig omgaat met de financiële risico’s van deze decentralisatie. Daarbij geldt dat de kwaliteit van zorg goed moet zijn en blijven. Ook als zorg goedkoper aangeboden moet worden. Verder staan we er voor dat het geld wat voor Jeugdzorg bedoeld is daar ook voor gebruikt wordt.