19 oktober 2015

SGP wil meer aandacht voor relatieproblemen bij ouders

De SGP wil in Apeldoorn meer aandacht van het college van B&W voor het aanpakken van problemen bij kinderen als gevolg van relatieproblemen bij ouders. Er is een actieve aanpak nodig. Daarom heeft de fractie vragen aan het college gesteld.

 

 

Apeldoorn, 19 oktober 2015

 

Onderwerp: schriftelijke vragen aan college B&W gemeente Apeldoorn

 

SGP wil meer aandacht van college B&W voor het aanpakken van problemen bij kinderen als gevolg van relatieproblemen bij ouders

 

Relatieproblemen bij de ouders veroorzaken vaak moeilijkheden bij kinderen en jongeren. Kinderen kunnen daardoor in de jeugdzorg belanden. Sinds begin dit jaar zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Daardoor hebben zij een duidelijke verantwoordelijkheid bij de hulp aan kinderen die kampen met problemen als gevolg van een slechte relatie tussen hun ouders.

Dat is zeker het geval als er sprake is van vechtscheidingen. Dat leidt bij kinderen vaak tot spanningen, stress en onveiligheid, met soms grote gevolgen als minder goede prestaties op school en depressief, agressief of zelfs crimineel gedrag. Het is dan ook van groot belang dat deze relatieproblemen zo snel mogelijk worden opgespoord, zodat kinderen niet de dupe worden van de relatieproblemen en dat kan voorkomen dat zij in de jeugdzorg belanden.

De Kinderombudsman heeft medio vorig jaar nadrukkelijk aandacht gevraagd voor de negatieve gevolgen voor kinderen van een vechtscheiding. De ombudsman pleit voor een effectievere aanpak door vroeger signaleren, eerder ingrijpen en de regie voeren op één plek. Daarbij denkt de ombudsman aan verplichte mediation, verplichte scheidingseducatie aan ouders, een regierol voor de rechter en het sneller inschakelen van een bijzondere curator die het belang van het kind behartigt.

Steeds meer gemeenten nemen initiatieven voor een betere aanpak van de relatieproblemen. Zij kiezen voor met name meer inzet op preventie. Voorbeelden daarvan zijn Eindhoven, De Ronde Venen en Dongeradeel. Vooral de voorlichting dient te worden verbeterd, maar ook meer aandacht voor relatietherapie is belangrijk. Ook krijgen hulpverleners als schoolartsen en medewerkers van kinderdagverblijven trainingen om te herkennen wanneer kinderen lijden onder de thuissituatie. Zodra zij dat merken moet er een gesprek  komen met de ouders. Ook onderzoeken in vier delen van het land -Rotterdam, Friesland, de IJsselstreek en Tilburg- leren gemeenten en jeugdhulpverleners hoe ze de spanningen in gezinnen sneller kunnen ontdekken en eerder kunnen ingrijpen.

De SGP vindt het erg belangrijk dat gemeenten actiever worden bij de aanpak van relatieproblemen. Dat is niet alleen in het belang van het welbevinden van de kinderen, maar ook van de ouders. Verder geldt dat een preventieve aanpak er mede toe kan bijdragen dat minder kinderen in de jeugdhulp terechtkomen. Dat kan kosten besparen.

De SGP wil daarom graag in Apeldoorn een actief en preventief beleid. Dat varieert van voorlichting, relatietherapie tot wellicht een training om ouders niet alleen 'bevallingsproof' te maken, maar ook 'kindproof'. Je kunt ouders leren om beter te communiceren en eerder professioneel advies te vragen bij opvoedingsvragen en relatieproblemen. Dat voorkomt helaas niet alle scheidingen, maar hopelijk leidt het wel tot minder vechtscheidingen. In landen als Finland, Zweden en de Verenigde Staten is het gebruikelijk om al voor de geboorte een ouderschapstraining te volgen. Dat is een interessant idee.

Gezien deze problematiek wil de SGP graag weten hoe de gemeente Apeldoorn over een actieve aanpak van de relatieproblemen denkt en ook of er verbeteringen mogelijk zijn. Wij hebben de volgende vragen:

  1. Onderschrijft het college dat problemen onder kinderen en jongeren vaak worden veroorzaakt door relatieproblemen bij de ouders?
  2. Wat doet de gemeente nu al -zowel preventief als curatief- om de negatieve gevolgen voor kinderen van relatieproblemen bij hun ouders aan te pakken?
  3. De Kinderombudsman pleitte vorig jaar voor een effectievere aanpak door vroeger signaleren, eerder ingrijpen en de regie voeren op één plek. Daarbij denkt de ombudsman aan verplichte mediation, verplichte scheidingseducatie aan ouders, een regierol voor de rechter en het sneller inschakelen van een bijzondere curator die het belang van het kind behartigt. Heeft de gemeente mede via het Centrum voor Jeugd en Gezin deze voorstellen al opgepakt? Waarom wel of niet?
  4. Verschillende gemeenten nemen extra initiatieven op het gebied van voorlichting, therapie en trainingen voor hulpverleners. Gaat Apeldoorn dit ook doen? Waarom wel of niet?
  5. Als het wel wordt gedaan: Welke initiatieven -preventief en curatief- wil de gemeente gaan nemen?

 

Met vriendelijke groet,

SGP-fractie, Henk van den Berge