10 juni 2016

SGP wil meer aandacht voor zorg en overlast

In Apeldoorn is extra aandacht nodig voor problemen in de zorg. De SGP wees bij de behandeling van de voorjaarsnota op de problematiek van zorgmijders, mantelzorgers en het tekort aan pleeggezinnen. Ook wil de SGP een steviger aanpak van de overlast door jongeren en beter onderhoud van wegen en het openbaar groen.

 

SGP-bijdrage Voorjaarsnota 2016 gemeente Apeldoorn

(9 juni 2016)

Bid en werk

De voorjaarsnota geeft de hoofdlijnen van de aanpak van het college van B&W weer. Per saldo is de notitie evenwichtig. Gelukkig gaat het met de gemeente financieel gezien de goede kant op. Onze fractie heeft dan ook waardering voor de grote inzet van het college en de ambtelijke dienst.

Als SGP-fractie kijken wij in belangrijke notities zoals een voorjaarsnota ook of er opvallende zaken in staan. En dat blijkt zeker het geval te zijn. Eén woord trof ons erg en dat in positieve zin. Waar gaat het om? Op pagina 15 staat: ,,We mogen hopen en bidden dat 2016 een jaar wordt waarin een omslagpunt wordt bereikt.” U begrijpt nu wellicht wel op welk woord wij doelen: het gaat om het woord bidden, en dan ook nog in de context van deze zin.

De SGP hoopt van harte dat we bidden om een omslag en dat niet alleen voor wat betreft de internationale dreigingen en de vluchtelingenproblematiek, maar ook om een samenleving waarin vrede en gerechtigheid heerst, waar zorg is voor de naaste, waarin oog is voor de schepping en om een samenleving waarin de Heere God wordt gediend. Laat dat het uitgangspunt zijn. Dat betekent bijvoorbeeld ook zorgen voor zondagsrust en het tegengaan van vloeken. Aan een volk, een samenleving die dat doet, belooft de Heere God Zijn zegen.

Vanuit deze achtergrond moet u de volgende opmerkingen zien. Het gaat om een aantal punten waar wij extra aandacht voor vragen:

  • Op pagina twee staan in het voorwoord de mogelijkheden en vrijheid van de individuele mens centraal. Maar laten wij niet vergeten dat er ook een bindmiddel moet zijn. Om cohesie in de samenleving te stimuleren is een gemeenschappelijk waarden- en normenpatroon essentieel. Daar moet meer aandacht voor komen, zeker ook in het licht van de toestroom van vluchtelingen. Daarom overwegen wij hiervoor een motie in te dienen. Meer aandacht voor waarden en normen hebben een preventieve werking en dat kan problemen voorkomen. Als SGP willen wij benadrukken dat de Bijbelse beginselen daarbij zeer waardevol zijn.
  • Een ander belangrijk punt betreft het sociaal beleid. Bij de behandeling van de MPB in november 2015 heeft de SGP gepleit voor het instellen van een sociaal fonds, gezien de grote onzekerheden voor de mensen die zorg nodig hebben en de financiële risico’s. De raad en het college wilden dat toen niet, maar gelukkig is het college snel van gedachten veranderd. Belangrijk is dat er een buffer is, zodat we tegenvallers kunnen opvangen en mensen de zorg kunnen geven die nodig is.

Ten aanzien van de zorg maakt de SGP zich grote zorgen of wij alle zorgbehoevenden wel bereiken. Vooral vanwege het eigen risico is er sprake van zorgmijders. Wij vragen daar extra aandacht voor. Daartoe willen we een motie indienen.

Hetzelfde geldt voor de aandacht voor mantelzorgers en vrijwilligers, ook de jongeren onder hen. Hier wordt steeds meer een beroep op gedaan. De meesten zijn bij de gemeente niet in beeld, maar kunnen op enig moment wel steun nodig hebben. Zijn wij daarop voorbereid? Er kan bijvoorbeeld een veel groter beroep worden gedaan op het mantelzorgcompliment en dat zou nog terecht zijn ook.

De huishoudelijke zorg is mede door de rechterlijke uitspraak echt een zorgpunt. We hopen dat snel helder is wat de consequenties zijn.

  • Het college geeft in de voorjaarsnota een prioritering aan. De nadruk ligt op het financiële herstel en in het verlengde daarvan het aanpakken van het achterstallig onderhoud van met name de wegen. De SGP wil daarbij een bredere benadering: laten we gelijk kijken wat er nog meer aan achterstallig onderhoud is in de openbare ruimte. Daarbij horen ook zeker speelvelden voor kinderen en jongeren.
  • De SGP heeft al eerder aandacht gevraagd voor de kwetsbare groep van kinderen en jongeren die niet thuis kunnen blijven wonen. Het college heeft op onze vragen aangegeven dat er extra geld nodig is voor ondersteuning van pleeggezinnen en gezinshuizen en voor een projectleider. De SGP wil daarvoor een motie indienen, zodat we dit echt gaan doen.
  • Een volgend punt is dat in sommige wijken veel overlast van jongeren is, terwijl er bij Thor onvoldoende capaciteit is om daar iets aan te doen. Het SGP zal via een motie aangeven dat wij daar extra geld voor willen reserveren. Ook vragen wij meer aandacht voor preventief jongerenwerk. Hetzelfde geldt voor het handhaven van de geluidsnormen bij evenementen.
  • Een belangrijk vraagstuk is de vluchtelingenproblematiek. Hier is extra aandacht voor nodig. Dat betreft ook zeker de integratie.
  • Duurzaamheid is een thema wat de komende decennia actueel zal blijven. Gelukkig heeft het college daar oog voor. We hebben de aarde van onze Schepper gekregen met de opgave om haar te bebouwen en te bewaren. Voorbeeldgedrag is belangrijk. Zonder de inzet van andere vastgoedeigenaren halen we onze doelstellingen met betrekking tot energieneutraliteit in onze gemeente niet. De inzet van meer aandacht en financiële middelen zal steeds opnieuw om een afweging vragen.

Kortom, de SGP is blij met het herstel, maar vraagt ondanks de beperkte financiële mogelijkheden voor verschillende punten extra aandacht. Bovenal hopen en bidden wij dat 2016 een omslagpunt wordt en dat de Bijbelse beginselen het richtsnoer voor het beleid worden. Wij wensen raad, college en ambtelijke dienst daarbij veel sterkte. Laten wij dit doen met de volgende Latijnse spreuk als leidraad: Ora et labora, dat betekent: bid en werk.

 

Henk van den Berge
fractievoorzitter