20 oktober 2016
Steviger aanpak van hangjongeren nodig
Opnieuw veroorzaken hangjongeren problemen bij winkelcentrum De Maat in de wijk De Maten. Een daadkrachtige aanpak door handhavers en de politie is daarom noodzakelijk. Tegelijk vindt de SGP dat de oorzaken voor dit gedrag helder moeten worden om ook preventief te kunnen optreden.
Een deel van de bewoners komt ’s avonds liever niet in het winkelcentrum. De lucht van drugs, afval op straat en een dreigende uitstraling van hangjongeren houden hen tegen. Ook winkeleigenaren herkennen deze problematiek. De beleving van veiligheid staat vooral ’s avonds onder druk.
Herhaling problemen
In 2013 en in 2015 waren er dezelfde signalen van overlast door hangjongeren. In 2013 is geprobeerd met een gebiedsontzegging een einde te maken aan de problemen. Ook heeft de jongerenbus met jongerenwerkers in het verleden regelmatig een standplaats gehad in de buurt van De Maat.
In 2015 is in de nabije omgeving het jongerencentrum ”OPMaat” geopend. Don Bosco, Stimenz en de gemeente hebben de handen daarbij in elkaar geslagen. Het doel was om de overlast van hangjongeren, die met name in de zomermaanden speelde, effectief aan te pakken. Het idee daarbij was om hangjongeren een plek te bieden waar ze terecht zouden kunnen, zodat de overlast zou afnemen. Helaas heeft dit alles de problemen niet doen verdwijnen.
Meer inzet
De SGP vindt dat de politie en handhavers regelmatiger een kijkje moeten gaan nemen en zo nodig moeten optreden in en rondom winkelcentrum De Maat. Een krachtige aanpak is noodzakelijk om de overlast zoveel mogelijk direct tegen te gaan.
Daarnaast is het sociale wijkteam aan zet. In gesprekken met hangjongeren moeten de oorzaken voor hun gedrag achterhaald worden. Als blijkt dat er extra hulp nodig is, moet deze er komen.
Aanpak van de wijk
Naast deze directe aanpak is de SGP van mening dat de uitstraling van de wijk De Maten verbeterd moet worden. De Maten is verouderd en dat maakt de wijk in sociaal opzicht kwetsbaar. Tijdens de komende begrotingsbehandeling zal gesproken worden over financiële middelen die hiervoor nodig zijn. De SGP zal aandringen op een concretisering van de plannen.
Veiligheid van de inwoners is een primaire verantwoordelijkheid van de overheid. Daarin heeft elke burger ook een taak. Problemen moeten gemeld worden. De openbare ruimte is van elke Apeldoorner en die hoeven we niet te laten afpakken vanwege intimiderend gedrag.
Zie een videorapportage waar onze fractie aan meegewerkt heeft: https://www.powned.tv/artikel/de-maat-is-vol.
Jan Kloosterman