27 november 2009

Toch geld voor betaald voetbal?

De Betaald Voetbal Organisatie (BVO) van AGOVV had en heeft een kunstgrasveld, waarop intensief kan worden gespeeld. Echter, de KNVB keurde het kunstgras af voor het spelen van betaald voetbal. Voor het einde van het jaar moet de bovenlaag vervangen worden; anders mogen er geen betaald voetbalwedstrijden meer op worden gespeeld. Goede raad was duur, want de BVO is niet rijk. En de BVO hoefde ook niet bij de gemeente aan te kloppen, omdat in het coalitieakkoord is opgenomen dat de gemeente noch direct, noch indirect geld zal geven aan het betaald voetbal.

Het verzoek kwam dan ook niet van de BVO, maar van de amateursclub van AGOVV. Zij hebben het veld overgenomen van de BVO, en de BVO huurt het weer terug. Nu moest de amateursclub de grasmat vervangen, omdat ze anders huurinkomsten mis zou lopen. En ook de amateursclub zit niet dik in het geld; sterker nog, staat op de rand van een faillissement (volgens eigen zeggen). Dus moest de gemeente bijspringen, in de vorm van een renteloze lening; anders zou het mis gaan.

En dat was aan geen dovemansoren gezegd. De wethouder wilde het niet op z'n geweten hebben dat hij de amateursclub van AGOVV failliet zou laten gaan. Het college stelde daarom voor om het geld beschikbaar te stellen. En de meeste coalitiepartijen gingen hierin mee, sommigen schoorvoetend, ondanks dat het volgens hen wel "schuurde" met de afspraak in het coalitieakkoord. Slechts twee oppositiepartijen (SGP en Leefbaar Apeldoorn) en één coalitiepartij (CU) hielden de rug recht. Echter, de meerderheid beslist. Dus toch, indirect, geld voor betaald voetbal.

Evert Mulder