27 februari 2017
Toekomst van Kamp Nieuw-Milligen onduidelijk
Defensie verplaatst dit jaar een groot deel van de activiteiten van Kamp Nieuw-Milligen naar andere locaties.Vanwege bezuinigingen worden diverse kazernes afgestoten. Dat betekent dat het Rijk op zoek gaat naar een nieuwe bestemming voor de kazerne. De gemeente Apeldoorn is gevraagd om mee te denken over de toekomst.
Op 21 augustus 1860, dus ruim 150 jaar geleden, is het kamp in gebruik genomen. Op verzoek van koning Willem III werd de locatie gebruikt om nieuw aangekochte paarden te trainen. In het begin van de 20e eeuw kwam er ook een noodlandingsterrein voor vliegtuigen. Volgens oude verhalen is deze al gebruikt tijdens de spanningen in de Eerste Wereldoorlog. In de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitsers nog gebruik gemaakt van het kamp.
Buitensport
Na de oorlog waren hier de landmacht, de Koninklijke Marechaussee en een operationeel ondersteuningscommando actief. Tegenwoordig is alleen het Air Operations Control System nog op het kamp gevestigd. De kazerne is altijd een belangrijke bron van werkgelegenheid geweest, zeker ook voor mensen uit Uddel en de buurtschappen.
De grond is eigendom van het Rijk, maar de provincie Gelderland en de gemeente Apeldoorn zijn gevraagd om mee te denken over de toekomst van het terrein. Het college heeft hiervoor een brief gestuurd naar de minister en vroeg in een PMA advies aan de gemeenteraad.
Apeldoorn wil in ieder geval iets met het groene karakter van de omgeving. Mogelijk zou een outdoorpark voor buitensport op deze locatie geschikt zijn. Ook zijn alternatieven genoemd rondom duurzaamheid, bijvoorbeeld de aanleg van een zonnepark. Het kamp is ook in beeld als nationale crisislocatie bij een eventuele ramp.
De SGP heeft aangegeven dat defensie op de kazerne mag blijven. Mogelijk wordt er na de verkiezingen voor de Tweede Kamer extra geld beschikbaar gesteld voor de krijgsmacht. Ook heeft de fractie nadrukkelijk aandacht gevraagd voor de bewoners in Meerveld en Nieuw-Milligen. Dat zijn kleine gemeenschappen. Als er heel veel bezoekers komen op de locatie van het kamp, zal dit zijn weerslag hebben op de omwonenden.
Extra woningen
De SGP-fractie heeft nog een alternatief aangedragen: mogelijk kan een gedeelte van het kamp teruggegeven worden aan de natuur in ruil voor extra woningen in het dorp Uddel.
Eerst is ‘Den Haag’ aan zet; pas over enkele jaren wordt de toekomst van het kamp concreter. De gemeente Apeldoorn zal dan via een bestemmingsplanwijziging
opnieuw na moeten denken over de toekomst van deze prachtige, historische locatie in onze gemeente.