6 september 2024
Toeslag kinderopvang eenverdieners
SGP zet zich in voor toeslag kinderopvang eenverdieners
De SGP heeft zich ingezet om kinderopvang ook voor eenverdieners
betaalbaar te maken. Henk van de Weerd: „Onderzoek wijst uit dat kinderen die naar de peuterspeelzaal gaan, het op school beter doen.”
In zijn werksituatie kreeg Henk van de Weerd al regelmatig vragen over de betaalbaarheid van kinderopvang. Ouders wilden hun kinderen graag naar de peuterspeelzaal sturen, maar konden de kosten niet opbrengen.
In het kader van het actieplan jeugd, dat een halfjaar geleden in de gemeenteraad werd gepresenteerd, ging Henk met wethouder van Financiën Henk van den Berge in gesprek om geld uit de begroting voor een regeling kinderopvang voor eenverdieners vrij te maken.
Haken en ogen
Dat had nog wel enige voeten in de aarde, merkte Henk in het voortraject. Hij kreeg van andere partijen te horen dat er nogal wat juridische haken en ogen aan zaten en dat er al een soortgelijke regeling bestaat.
„Die bestaande regeling is echter bedoeld voor mensen die tot maximaal 130 procent van de bijstandsnorm verdienen. Daar zitten gezinnen uit onze achterban doorgaans wel boven, dus die kunnen daar niet van profiteren”, aldus het SGP-raadslid, die uiteindelijk voor elkaar kreeg dat de regeling er kwam. Het hielp dat diverse andere gemeenten –onder andere in Voorst– al een dergelijk plan hadden opgetuigd.
Met de nieuwe regeling kunnen eenverdieners geld van de gemeente Apeldoorn krijgen om hun kind maximaal twee dagdelen naar de peuterspeelzaal te laten gaan. De vergoeding is structureel. Wel is de regel dat wie het eerst komt, het eerst maalt.
Wethouder Henk van den Berge schat echter in dat het beschikbare bedrag –een kleine 3 ton– voldoende is om alle gegadigden in Apeldoorn de mogelijkheid van een tegemoetkoming te bieden.
Is dit wel een aangelegen punt voor de SGP, gezien de bezwaren die er in een deel van de achterban leven tegen buitenschoolse opvang?
Henk van de Weerd: „Het is absoluut niet onze insteek om de kinderen uit de gezinnen weg te halen. We hebben echter gezien dat een peuterspeelzaal heel positieve effecten op kinderen heeft. Het omgaan met leeftijdsgenootjes is heel goed. En we zien op de basisschool dat kinderen die op de peuterspeelzaal hebben gezeten gewoon een voorsprong hebben, zowel op emotioneel gebied als qua ontwikkeling met leren.”
Wethouder Henk van den Berg vult aan: „Het is ook gebleken dat deze kinderen later minder een beroep doen op jeugdzorg of andere sociale voorzieningen.”
Gaande het proces bleek dat dit geld al enkele jaren beschikbaar was, maar nooit voor dit doel werd aangewend. Hoe zit dat?
Wethouder Henk van den Berge: „Apeldoorn krijgt veel geld binnen via het zogenoemde gemeentefonds van het Rijk. Op sommige terreinen heb je heel strakke richtlijnen, zoals bij uitkeringen. De gemeente heeft echter de beleidsvrijheid om een deel naar eigen inzicht te besteden. Dat gold dus ook voor die eenverdienersregeling.”
Apeldoorn moet de komende tijd flink bezuinigen. Loopt deze regeling ook het risico te sneuvelen?
Wethouder Henk van den Berge: „Dat schat ik niet in, omdat er landelijk behoorlijk wat druk is om de kinderopvang op peil te houden en eerder nog te versterken. Ook met het oog op de druk op de jeugdzorg is het belangrijk dat kinderen juist in de periode tussen 2,5 en 4 jaar de mogelijkheid van een peuterspeelzaal geboden krijgen. Dat zijn cruciale jaren.”
Landelijk hebben we de discussie over gratis kinderopvang gehad. Hoe staat de SGP daar in?
Henk van de Weerd: „Ik ben daar niet happig op, omdat je dan echt uitlokt dat ouders hun kinderen zoveel mogelijk naar de opvang laten gaan.”
Henk van den Berg: „Het primaire uitgangspunt blijft dat ouders verantwoordelijk zijn voor de opvoeding. De regeling die wij nu in Apeldoorn in het leven hebben geroepen, geldt ook maar voor twee dagdelen, dus dat is beperkt. Dat vind ik een goed uitgangspunt.”
Henk, wat is de volgende regeling waar jij nog een verborgen potje voor probeert te vinden?
„Ik vind dat Apeldoorn, ook met het actieplan Jeugd, echt op de goed weg is. Het gezin staat weer een beetje centraal, heb ik het gevoel. Wat ik jammer vind is dat Apeldoorn de slogan “gezinsstad” heeft losgelaten. Dat vind ik een gemis. Ik zou heel graag willen dat Apeldoorn dat idee van gezinsstad weer actief uitdraagt. Daar is geen potje met geld voor nodig.”
Richard Donk