19 december 2016
Veel weerstand tegen grote windmolens bij A1
Het verzet tegen de komst van grote windmolens in Beekbergsebroek ten zuiden van de snelweg A1 is groot. Niet alleen onder inwoners, maar ook onder raadsleden rijzen er steeds meer vragen. De SGP is kritisch over de plannen en vindt ook dat goed naar de bezwaren gekeken moet worden.
In 2013 besloot de gemeenteraad een andere bestemming te gaan zoeken voor Beekbergsebroek, het gebied dat tussen de A1, het Kanaal en de A50 ligt. Door de economische crisis bleek een bedrijventerrein hier niet haalbaar. De bedoeling is dat er mogelijkheden komen voor duurzame energieopwekking, natuur en recreatie.
De SGP heeft hiermee ingestemd, maar vanaf het begin al aangegeven grote vraagtekens te hebben bij het plaatsen van windmolens. Het Apeldoornse duurzame energiebedrijf deA wil namelijk drie hoge windmolens met een tophoogte van 200 meter plaatsen iets ten zuiden van de A1.
Raadswerkgroep
Uit een enquête van de wijkraad De Maten blijkt dat ruim 80 procent van wijkbewoners tegen de plaatsing van windmolens is. Zij vrezen met name voor slagschaduw, geluidsoverlast en een waardedaling van hun woning. Uit een handtekeningenactie van het comité ”BBB (Beekbergsebroek) Windmolens Nee” blijkt dat 82 procent van de bewoners van het gebied ook sterk tegen de komst van de enorme molens is.
Het college van burgemeester en wethouders wilde eind 2016 een conceptgebiedsvisie van Beekbergsebroek aan de raad ter besluitvorming voorleggen. Deze gebiedsvisie moet onder meer duidelijk maken of er wel of geen windmolens geplaatst kunnen worden.
Door de forse kritiek van de omwonenden heeft de gemeenteraad eind november een pas op de plaats gemaakt. Unaniem nam de raad een motie aan om een werkgroep in te stellen die onderzoek gaat doen naar de haalbaarheid en geschiktheid van windenergie in Apeldoorn. De werkgroep van vijf raadsleden, waarin ook SGP’er Henk van den Berge zit, moet volgend jaar juni met een rapport komen.
De SGP is sterk voorstander van duurzame energie. De nieuwe plannen voor Beekbergsebroek sluiten daar op zich bij aan, want deze maken het opwekken van duurzame energie mogelijk. Dat is hard nodig. De ambitie van Apeldoorn om in 2030 energieneutraal te zijn, vraagt forse investeringen.
Maar de plannen om een energieneutraal Apeldoorn te realiseren moeten geen grote ongewenste effecten hebben en belangrijk is ook dat er draagvlak bij de bevolking is. Duurzaamheid is iets van overheid én inwoners. Mede om die redenen heeft de SGP forse reserves tegen het windmolenplan.
Alternatieven
Het is belangrijk dat goed wordt uitgezocht wat de mogelijkheden van windenergie in Apeldoorn zijn. Zijn die er en zo ja, op welke plaats? Zijn er betere alternatieven zoals zonne-energie? Duidelijk moet ook zijn watde eventuele negatieve effectenvoor de omwonenden zijn. Wij vinden het bovendien belangrijk dat er agrarische en bedrijfsmatige activiteiten mogelijk moeten blijven in Beekbergsebroek. Maar kan dat met de windmolens?
Op dergelijke belangrijke vragen moet de raadswerkgroep een antwoord geven. De resultaten van het onderzoek moeten worden besproken met de betrokkenen, zodat de fractie en de raad een weloverwogen beslissing kunnen nemen.
Jan Kloosterman
raadslid