21 oktober 2014
Verzet bij veel winkeliers tegen openstelling op zondag
Een meerderheid in de Apeldoornse gemeenteraad wil dat winkels elke zondag open mogen zijn. Veel winkeliers willen dat echter niet. Dat blijkt uit een gezamenlijke actie van de ChristenUnie- en SGP-fractie. Het is de vraag of voorstanders van (meer) koopzondagen gevoelig zijn voor de kritiek van de ondernemers.
Op 5 juni besloot een raadsmeerderheid om de winkeltijdenverordening te gaan aanpassen. Het doel hiervan is winkeliers de mogelijkheid te geven elke zondag open te zijn. Het college van B&W moet daarom met een voorstel komen om de verordening voor de winkeltijden aan te passen. Om de mening van inwoners, winkeliers, kerken en organisaties te peilen, konden zij schriftelijk een reactie geven op het voorstel. Ook was het mogelijk op de hoorzitting van 25 september hun standpunt naar voren brengen. De politieke bespreking en besluitvorming staat voorlopig eind dit jaar gepland. Het is de bedoeling dat begin volgend jaar de aangepaste winkeltijdenverordening in gaat.
In de weken voorafgaand aan de hoorzitting hebben de fracties van de ChristenUnie en de SGP de handen ineengeslagen. Bijna alle winkeliers in het centrum, de wijken en de dorpen hebben we een brief en sticker gebracht. Daarin werd opgeroepen gebruik te maken van de mogelijkheid tot inspreken. Ook is in de brief verwoord wat we van het voorgenomen besluit vinden. Naast principiële argumenten vinden we dat het voor zowel ondernemers als andere burgers niet goed is om zeven dagen per week te werken. Onze actie was mede bedoeld om ondernemers zelf dit te laten verwoorden tijdens de inspraakronde.
Tijdens de hoorzitting in september bleek duidelijk dat de meeste kleine ondernemers tegen het vrijgeven van de openingstijden op zondag zijn. De meeste winkeliers vinden één koopzondag in de maand genoeg. ,,Lang niet iedereen zal elke zondag open zijn en dat geeft onduidelijkheid. Als we iedere zondag open zijn, leidt dat tot hogere kosten en het levert geen euro meer op”, zo zei een winkelier. Dit signaal is ook heel helder naar voren gekomen tijdens het bezorgen van de brieven en stickers. De stickertekst ,,Zes dagen open is voor mij genoeg 24/7” kreeg van een ruime meerderheid van de ondernemers bijval.
Vanuit de kerken was er eveneens een duidelijke inspraak. Namens enkele duizenden kerkleden schreven de kerken (Christelijk Gereformeerde kerk (Apeldoorn), Gereformeerde Gemeenten (Apeldoorn, Uddel en Beekbergen), Gereformeerde Gemeente in Nederland (Uddel), Gereformeerde Kerk vrijgemaakt (zuid en centrum) , Hervormde Gemeente Beekbergen, Hervormde Wijkgemeente b.a. Eben-Haëzerkerk en de Oud Gereformeerde Gemeente (Lieren)) een brief. In deze gezamenlijke brief gaven de kerken aan: ,,In Zijn grote goedheid en wijsheid heeft God voorzien in een bijzondere dag waarop de mens Zijn Schepper mag dienen en eren. Bovendien mag de mens op de zondag fysiek en mentaal rust nemen. En als er ergens behoefte aan is in deze hectische samenleving is het daaraan!”
Tijdens de hoorzitting gaf diaken Van der Schoor van de gereformeerde gemeente uit Apeldoorn uit Apeldoorn aan: ,,Op grond van het vierde Gebod mogen we na zes dagen werken een zevende dag rust houden. Bij de christelijke kerken is deze rustdag al ongeveer 2000 jaar de zondag. In Nederland kennen we die traditie al honderden jaren. Ook in de wetgeving is die christelijke traditie te zien. Een rustdag is goed voor alle mensen, wel of geen christen, met rust, tijd voor elkaar, je gezin en vrienden.”
Ook diaken Kraaijeveld van de gereformeerde gemeente uit Beekbergen sprak in op de hoorzitting. ,,Als ambtsdrager heb ik een ambtsgeheim maar toch wil ik wel aangeven dat er door de openstelling van winkels op zondag mensen in het nauw komen. Bijvoorbeeld een vader van vijf opgroeiende kinderen die ontslag heeft gekregen omdat hij niet op zondag wil werken. Of een bakker aan de rand van het centrum die niet open is op zondag, maar de nabijgelegen supermarkt wel en die verkoopt ook brood, zodat hij geen bestaansrecht meer heeft.” Uit vele reacties tijdens de hoorzitting bleek opnieuw dat er verschillende steekhoudende argumenten tegen het voorstel aan te voeren zijn.
De koopzondagen hebben voor de SGP een diepe lading omdat het vierde gebod in het geding is. Als het voorstel aangenomen wordt, wordt één van de goede en heilzame leefregels van de Heere terzijde geschoven en dat raakt het hart.
Jan Kloosterman
raadslid