1 juli 2011
Weer druk op uitbreiding koopzondagen
Het college stelt voor het aantal koopzondagen niet uit te breiden. Maar Apeldoornse ondernemers willen dat wel. Er is de mogelijkheid van schriftelijke inspraak. De SGP hoopt dat velen vragen om behoud van de zondagsrust.
Door de op 1 januari 2011 gewijzigde Winkeltijdenwet moeten gemeenten met toeristische koopzondagen nu motiveren waarom ze dit doen. Ook Apeldoorn heeft deze koopzondagen en daarom heeft het college dit opgepakt.
Voor de binnenstad gelden er twee. Deze zijn ingevoerd als aanvulling op de twaalf reguliere koopzondagen. Rond de feestdagen in december wilde men namelijk twee extra zondagen hebben om te winkelen. Om aan veertien koopzondagen te kunnen komen, is toen als trucje gebruik gemaakt van de invoering van twee toeristische koopzondagen. Daarnaast geldt dat de winkels in de dorpen en op recreatieterreinen elke zondag van april tot en met oktober open mogen.
Drie varianten
Het college heeft de verandering van de wet aangegrepen om te bezien of het beleid rond de koopzondagen moet worden aangepast. Daarbij is ook overleg gevoerd met de Federatie van Apeldoornse Ondernemers, het Veluws Bureau voor Toerisme en de Vereniging Apeldoornse Recreatieondernemers. Hun invloed is duidelijk terug te zien in het collegevoorstel.
In dit voorstel staan drie varianten. De eerste is om het beleid niet te wijzigen. Aangezien dit ook in het bestuursakkoord van de coalitiepartijen staat, kiest het college hier gelukkig ,,in principe” voor. De SGP hoopt dat dit zo blijft.
Maar er is wel druk om het beleid te veranderen. In de meest vergaande variant wordt de zondagsopenstelling helemaal vrijgegeven. In dat geval wordt heel te gemeente aangewezen als toeristisch gebied. Deze mogelijkheid wordt gelukkig niet gekozen, maar uit de stukken blijkt dat de ondernemers deze optie zeker niet afwijzen. Zij willen verdergaan dan het huidige beleid.
Dat blijkt wel bij de derde variant. Deze gaat er vanuit dat het aantal koopzondagen in de binnenstad gelijk wordt getrokken met het buitengebied. Dat zou betekenen dat in het toeristenseizoen van april tot en met oktober de winkels in het centrum elke zondag open mogen. Deze variant is in het overleg met de belangenverenigingen als ,,zeer wenselijk” naar voren gekomen.
Gelukkig kiest het college voor geen verdere uitbreiding, maar het is wel duidelijk dat de druk op een ruimere zondagsopenstelling toeneemt.
Kerken
Het voorstel ligt nu in de inspraak. Uiteindelijk moet de gemeenteraad de verordening vaststellen. Wettelijk is vereist dat uit het collegevoorstel moet blijken dat de belangen van werkgelegenheid en economische bedrijvigheid, de zondagsrust en de leefbaarheid, veiligheid en openbare orde goed zijn afgewogen.
Hierbij wordt ook zondagsrust genoemd. Dat biedt aanknopingspunten voor een reactie vanuit christelijke kring. Reageren heeft zin. Bij de kwestie van de openstelling van supermarkten op zondag werd regelmatig aangehaald dat duizenden consumenten hadden aangegeven dat de supers vaker open moesten.
Het is belangrijk dat er wordt gereageerd. De inspraak moet wel binnen zes weken. Laten ondernemers, consumenten, kerken en anderen die moeite hebben met de koopzondagen dat melden. Het principe van de zondagsrust waar de Heere in het vierde gebod van Zijn Wet zo nadrukkelijk op wijst, is het zondermeer waard.
Henk van den Berge