19 december 2014
Winkeliers tegen vrije koopzondagen
,,Vrijheid verandert door koopzondagen in dwang”
In Apeldoorn wordt heel verschillend over de koopzondagen gedacht. Dat bleek duidelijk op de hoorzitting van 25 september.
De voorstanders van vrije koopzondagen roerden zich op de bijeenkomst flink. Grote winkels als Praxis, Intratuin, Groenrijk, Media Markt en Dirk van den Broek benadrukten de voordelen. ,,De 24-uurseconomie is steeds meer gebaseerd op tweeverdieners die doordeweeks geen winkel kunnen bezoeken. Winkelen op zondag geeft een extra impuls aan de werkgelegenheid. Wij leven in Apeldoorn niet op een eiland. Wij missen nu omzet. Door internet kan men ook op zondag winkelen.”
Kleinzoon
Maar er zijn ook winkeliers met andere opvattingen. Veel zelfstandige ondernemers willen geen vrije koopzondagen. Als ze al open willen, vinden de meesten één koopzondag in de maand genoeg.
De eigenaar van een speelgoedwinkel in de Eglantier zei: ,,Als ik elke zondag moet werken, wanneer kan ik dan met mijn kleinzoon spelen?” Winkelier Mekelenkamp uit Anklaar gaat niet open. Hij wees op het belang van de zondagsrust.
Ook enkele burgers spraken in. Willem van Klinken gaf aan dat vrije koopzondagen mooi klinkt, maar dat deze zogenaamde vrijheid wel ten koste gaat van de vrijheid van de ander. ,,De druk op
winkeliers en personeel om mee te doen neemt toe. Vrijheid verandert zo in dwang.”
Kerken
Elf kerken trokken eveneens aan de bel en schreven een brief aan het college en de raad. Tijdens de hoorzitting lichtten de diakenen Kraaijeveld van de gereformeerde gemeente in Beekbergen en Van der Schoor van de gereformeerde gemeente in Apeldoorn de brief toe. De laatste wees op het belang van het Vierde Gebod. Ook benadrukte hij dat de zondag als rustdag vanuit sociale overwegingen goed is voor alle mensen, wel of geen christen.
Diaken Kraaijeveld merkt dat er door de koopzondagen mensen in het nauw komen. Bijvoorbeeld een bakker die niet open is op zondag en daardoor klanten verliest aan een supermarkt die wel is geopend. ,,De gemeente moet daarom haar verantwoordelijkheid nemen en een grens trekken. De koopzondagen raken veel kerkleden in het hart.”