18 april 2016

Zorgen over huishoudelijke hulp

In Apeldoorn is flinke onrust in de thuiszorg. Vérian heeft het contract met de gemeente opgezegd. Cliënten en medewerkers van de zorgaanbieder zitten in onzekerheid. De SGP vindt het belangrijk dat er goede én voldoende hulp wordt geboden.

Eind vorig jaar zegde Vérian het contract voor het verlenen van huishoudelijke verzorging met verschillende gemeenten, waaronder Apeldoorn, per 1 juni aanstaande op, omdat de tarieven te laag zouden zijn. De gevolgen zijn groot want Vérian maakt bij ongeveer 1200 cliënten in Apeldoorn het huis schoon. Bovendien staan de banen van circa 300 medewerkers van de instelling op de tocht.
Het FNV verwijt Apeldoorn dat de tarieven te laag zijn, maar uit een vergelijking met andere gemeenten blijkt dat dit niet het geval is. Het is vooral een probleem van Vérian. Veel werknemers zitten in een te hoge salarisschaal gezien het type werkzaamheden en de daarbij behorende vergoeding van de gemeente. Vérian had de werknemers een loonsverlaging voorgesteld, maar daar gingen zij op advies van het FNV niet mee akkoord.
Het college spant zich hard in om de problemen op te lossen. Er lijken andere zorgaanbieders te zijn die de cliënten en ook een fors deel van het personeel willen overnemen. Hopelijk lukt dat.
Opvallend is dat Apeldoorn ondanks de bezuinigingen van het rijk op de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) en de Jeugdzorg zelfs ruim tien miljoen euro overhoudt. Eind vorig jaar heeft de SGP er al voor gepleit om dit geld te reserveren voor de zorg, zodat het niet wordt uitgegeven aan andere zaken. Toen voelde het college en een raads-meerderheid daar niet voor, maar nu is het college zelf met het voorstel gekomen. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald…
Het geld is onder meer nodig om bijvoorbeeld mensen te kunnen helpen die een te lage zorgindicatie hebben gehad of die vanwege een hoge eigen bijdrage geen zorg vragen, maar het wel nodig hebben.