16 februari 2011

Zorgen over koopzondagen

Actualiteitsvragen voor de raadsvergadering van D.V. donderdag 17 februari 2011

Apeldoorn, 11 februari 2011

De SGP heeft grote zorgen over de gang van zaken rond de koopzondagen voor supermarkten in Apeldoorn. Bij de supermarkten is grote ontevredenheid over de verdeling van de vergunningen voor de zondagsopenstelling (zie de Stentor van donderdag 10 februari 2011). De kwestie van de zondagsupers speelt al ruim drie jaar in Apeldoorn. Door gebruik te maken van een maas in de gemeentelijke regelgeving zijn negen supermarkten onder de vlag van avondwinkel iedere zondag open. Omdat de Dekamarkt aan de Vlijtseweg een vergunning voor onbepaalde tijd heeft, worden er ieder jaar acht vergunningen verdeeld.
De belangstelling hiervoor is sterk toegenomen. Dit jaar hebben zich achttien supers gemeld. Omdat er veel meer aanvragen zijn dan vergunningen, heeft het college ze verdeeld via een systeem van loting.
Afgelopen woensdag was de loting. Verschillende supermarkten die geen vergunning hebben gekregen, dreigen het verdeelsysteem nu juridisch aan te vechten. Er wordt bovendien gesuggereerd dat supermarkten ondanks het feit dat ze geen vergunning hebben toch op zondag opengaan en een eventuele boete voor lief nemen. Ook wordt een verruiming van het aantal koopzondagen bepleit door de invoering van meer toeristische koopzondagen.
De SGP vreest dat door de gang van zaken de zondagsopening kan worden opgerekt. Wij pleiten voor behoud van de zondagsrust. De zondag is een dag die de Heere heeft gegeven om Hem te dienen en om uit te rusten van alle werkzaamheden. We hebben dan ook juist tijd voor het gezin, familie en andere betrekkingen. Zeker in onze samenleving die steeds meer het karakter krijgt van een 24-uurseconomie is het belangrijk om een gemeenschappelijk rustmoment te hebben. Bovendien is er sprake van concurrentievervalsing richting andere winkels die op zondag –gelukkig- wel gesloten zijn.
De SGP vindt dat er duidelijkheid moet zijn over hoe de gemeente met de koopzondagen omgaat. En op zich is die er ook. Wij wijzen daarbij eerst op de afspraak in het bestuursakkoord ”Veerkracht en verbinding” van de huidige coalitie. Daar staat: ”Voor wat betreft het aantal koopzondagen en de zogeheten ‘zondagsupermarkten’ handhaven wij de bestaande situatie.” Dus de coalitie wil de mogelijkheden gelukkig niet verruimen.
Verder wijzen wij op het feit dat per 1 januari 2011 de nieuwe Winkeltijdenwet van kracht is. Hierin staat dat gemeenten er nadrukkelijker op moeten letten dat er geen misbruik wordt gemaakt van de toeristische bepaling.
Maar door de gang van zaken bij de supermarkten dreigt de zondagsopenstelling toch weer verder te worden verruimd. De SGP -en hopelijk ook het college- wil dat voorkomen. Wij pleiten daarom voor een stevige en heldere aanpak. In dat perspectief stellen wij onderstaande vragen:

1. De toewijzing van de vergunningen ging via loting. Hoe beoordeelt het college achteraf de gang van zaken?

2. Gaat het college optreden tegen supermarkten die geen vergunning hebben als zij toch op zondag opengaan of wordt dit gedoogd?

3. Welke sanctiemogelijkheden heeft de gemeente in het geval supermarkten zonder vergunning toch op zondag opengaan? Krijgen zij een boete –en hoe hoog is die dan? Kan een sluiting op zondag door de gemeente worden opgelegd of afgedwongen?

4. Denkt het college –mede gezien de gang van zaken rond de verdeling- na over een verruiming van de koopzondagen voor de supers, en wellicht ook voor andere winkels?


Bij voorbaat hartelijk dank voor uw reactie.

Met vriendelijke groeten,

Henk van den Berge
SGP-fractievoorzitter