29 juni 2016
Zuur belastinggeld naar Omnisportcentrum
Het Omnisportcentrum is bijna gereed voor gebruik. Maar het aanleggen van een nieuwe wielerbaan en het oplossen van allerlei mankementen kostte wel ruim 1,6 miljoen euro. Dat is héél zuur belastinggeld.
Al ruim een jaar mag de houten wielerbaan niet meer worden gebruikt. Het hout splintert te veel, zodat wielrenners verwondingen kunnen oplopen als zij vallen.
Eind vorig jaar stelde de gemeenteraad 965.000 euro beschikbaar voor een nieuwe baan. Toen de gemeenteraad een aantal weken geleden een werkbezoek bracht was deze zo goed als klaar. De verwachting is dat de wielrenners na de zomervakantie weer van start mogen.
De gemeente gaat er vanuit dat er opnieuw internationale wedstrijden gehouden mogen worden op de baan. Deze heeft overigens een omtrek van 250 meter en er ligt in totaal ruim 50 kilometer aan latjes.
Brandveiligheid
Behalve de problemen met het hout van de wielerbaan kampte het sportcomplex met allerlei installatietechnische gebreken. Zo functioneerde de warmte-koude-opslag niet goed en dat gold ook voor bijvoorbeeld de verlichting en de apparatuur voor de brandveiligheid. Het repareren van al de mankementen kost 650.000 euro.
Toen deze kwestie half juni in de gemeenteraad aan de orde kwam, was de SGP de enige partij die duidelijk kritiek bleef houden op de gang van zaken. Alle andere fracties vonden het vervelend dat het zo was gelopen, maar zij waren vooral blij dat er nu weer een nieuwe glanzende baan ligt.
De SGP vindt dit echter te gemakkelijk geredeneerd. Wie het hele dossier rond het Omnisportcentrum bekijkt, ziet een aaneenschakeling van fouten en onduidelijkheden. Wat extra opvalt is dat de gemeente daarbij in financieel én in juridisch opzicht steeds aan het kortste eind trekt, terwijl verschillende bedrijven die bij de bouw of de levering van producten betrokken waren ook in gebreke zijn gebleven.
Zo was bijvoorbeeld het hout verkeerd gelegd en werkten verschillende apparaten vanaf het begin niet goed, maar de gemeente greep niet tijdig in. Ook was onze juridische positie niet sterk omdat er in de contracten geen duidelijke afspraken waren gemaakt.
De SGP heeft hier nadrukkelijk de vinger bij gelegd. In het raadsonderzoek rond het bedrijf Reesink in 2005, waarvan ondergetekende voorzitter was, is duidelijk gewezen op het grote belang om goede afspraken te maken en die duidelijk vast te leggen. Helaas is dit bij het Omnisport-centrum niet gebeurd.
In die zin lijkt het een repeterende breuk. Ook bij bouwproblemen bij onder meer het Omnizorgcentrum en Coda had de gemeente het nakijken. De SGP hoopt dat de gemeente leert van de verkeerde gang van zaken. We betalen nu ruim 1,6 miljoen euro en dat is wel een heel hoge prijs voor alles wat er fout is gegaan.
Henk van den Berge
fractievoorzitter