28 december 2023

Zwitsal Buitenstad

Een industrieel complex langs het kanaal vlak bij het centrum. Dat is de plek waar op termijn 500 woningen gebouwd gaan worden. SGP Apeldoorn vindt woningbouw uitermate geschikt op deze locatie.

In de voormalige fabrieken op het terrein van Zwitsal Apeldoorn werden decennialang de overbekende Zwitsal-verzorgingsproducten met het blije babygezichtje geproduceerd. 

In 2011 werd de productie op het terrein van Zwitsal na 65 jaar stopgezet. De gemeente Apeldoorn kocht het terrein en de gebouwen, in het kader van de herinrichting en vernieuwing van de Kanaalzone. Behalve dat er nieuwe, voornamelijk kleine, ondernemers in de gebouwen kwamen, zijn er in die jaren geen grootse aanpassingen aan het complex gedaan.

Historische karakter

Daar gaat nu verandering in komen. Het Zwitsalterrein is een locatie waar ruim 500 woningen, voornamelijk appartementen, gebouwd zullen worden. Deels in bestaande gebouwen, maar vooral in nieuw te bouwen woontorens. Volgens SGP Apeldoorn is deze unieke locatie hier uitermate geschikt voor.

Aandachtspunten zijn het behoud van het historische karakter van het complex en de verkeersontwikkeling. Met ook het nieuw te bouwen zwembad verderop aan de Vlijtseweg zal de verkeersintensiteit toenemen. De verantwoordelijk wethouder heeft aangegeven dat de Vlijtseweg helemaal op de schop zal gaan om aan deze zorg tegemoet te komen.

Henk de Weerd