8 januari 2024

Woontorens langs het Kanaal?

Een wijk met en mix van woningen en appartementen in gebouwen van verschillende hoogtes. Veel groen en parkeren in parkeergebouwen. Zo gaat de nieuwe wijk in het oksel van het spoor en het kanaal eruitzien.

Kortgeleden stemde de raad voor de zogenaamde “herontwikkeling van Kayersmolen-Noord” Zo heet het gebied waar deze wijk moet komen. Het plan bestaat uit de volgende hoofdpunten: er komen ongeveer 650 woningen en appartementen, in gebouwen van verschillende grootte. Er komen de volgende soorten woningen: ongeveer 35 procent sociale huur, 40 procent middeldure huur of koop en 25 procent dure huur of koop.

IJssalon

Op de begane grond van de huizenblokken komen ook andere functies. Bijvoorbeeld een fysiotherapeut, een kinderdagverblijf of een ijssalon. In deze nieuwe wijk komt veel groen, bijvoorbeeld door zo weinig mogelijk verharding en veel bomen. Daarnaast komen er ook groene daken en gevels. Omdat de wijk vlak bij het station en het centrum ligt, wordt er een lage parkeernorm van 0,8 auto per woning gehanteerd.

Ondanks dat we kritisch zijn op de lage parkeernorm, vindt de SGP dit verder een mooi plan, waarmee dit stuk Apeldoorn flink opgeknapt wordt. Daarnaast is er behoefte aan kleinere woningen, dicht bij het centrum. Tenslotte denken we dat het groen om de woningen heen heel belangrijk is voor de mensen die er gaan wonen.

Matthias Bunt