26 januari 2023

Wat blijft zijn de namen

 

Apeldoorn gaat alle namen van zijn inwoners die vermeld staan op het Nationaal Holocaust Namenmonument adopteren. De SGP-fractie kwam met een voorstel hiervoor.

Dit voorstel werd ingediend in de week dat precies 80 jaar geleden het Apeldoornse Bosch op gruwelijke wijze werd ontruimd. Bij de herdenking van deze inktzwarte bladzijde uit de Apeldoornse geschiedenis sprak opperrabbijn Binyomin Jacobs de volgende woorden: „Het enige wat er van over is, zijn namen. Laten we die niet vergeten.”

Naast de betrokkenen bij het Apeldoornse Bosch zijn ook honderden Joodse inwoners, Roma en Sinti, uit andere delen van de stad en de dorpen uitgeroeid. Al deze namen zijn opgenomen in het Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam. Dit monument bevat ruim 102.000 stenen, met daarop de namen van de Nederlandse Holocaustslachtoffers die geen graf hebben.

Unaniem

Het is mogelijk om dit monument financieel te steunen door de namen van vermoorde mensen symbolisch te adopteren. Behalve veel particulieren hebben meer dan honderd gemeenten hun steun aan het monument uitgesproken door de namen van weggevoerde inwoners uit de eigen gemeente te adopteren. Apeldoorn sluit zich hier dus bij aan.

Dat de SGP hier niet als enige waarde aan hecht, blijkt uit het feit dat de motie unaniem werd aangenomen. Alle partijen willen met de SGP een signaal afgeven. De Holocaust hééft daadwerkelijk plaatsgevonden en dit had nooit mogen gebeuren.

De SGP kwam in het verleden overigens vaker met voorstellen hieromtrent. We zullen er alles aan doen om polarisatie, discriminatie en antisemitisme tegen te gaan. Door het indienen van deze motie konden we ook een gebaar van meeleven tonen én onze verbondenheid uitspreken met de plaatselijke Joodse gemeenschap. Dat dit werd gewaardeerd bleek uit reacties die we hierover ontvingen. Ook dat is omzien naar elkaar.