22 februari 2023

Burgerparticipatie twee kanten stimuleren

Politiek kan wel eens een ver-van-je-bed-show lijken. Welke dingen kan ik eigenlijk als inwoner van Apeldoorn van de gemeente vragen? Wanneer kan ik mijn mening geven? Dit soort vragen komt aan bod komen in de verordening over burgerparticipatie. De SGP is voorstander van een goed gesprek met inwoners.

De gemeente Apeldoorn telt ruim 165.000 inwoners. Die worden in de gemeenteraad vertegenwoordigd door 39 raadsleden, van wie twee namens de SGP.

Tijdens een recente politiek markt werd de nieuwe verordening burgerparticipatie gepresenteerd. Die gaat uit van een actieve rol van de gemeente én een actieve rol van de burger. Bij bepaalde besluiten, zoals vernieuwing van een weg of fietspad in een wijk, heeft de gemeente inbreng nodig van belanghebbenden: de wijkbewoners en gebruikers. De ambtelijke dienst van de gemeente zet zich daarom in om een zo breed en divers mogelijke selectie aan inwoners te spreken voordat ze tot actie over gaat.

Cruciaal punt

Voor de SGP is dit een cruciaal punt in onze democratie. Wij willen de burger mee laten denken met veranderingen en vernieuwingen in zijn of haar wijk. Daarnaast wil de gemeente ook de burger helpen bij eigen initiatieven en deze ondersteunen. De gemeente biedt inwoners een platform waar zij hun plannen kunnen indienen. De gemeente kan waar nodig financiële ondersteuning geven. Hier zijn mogelijkheden voor inwoners om zelf direct invloed te hebben op hun omgeving. De gemeente hoort actief burgerschap te promoten en te faciliteren.

De SGP staat achter een betrokken gemeente met ruimte, oog en oor voor haar inwoners. In de participatieverordening is extra aandacht gegeven aan alle mogelijke betrokkenen en worden burgerinitiatieven verder aangemoedigd. Deze trend hoort voor ons bij een betrouwbare overheid. Wij zien deze verordening als een stap in de goede richting om de kloof tussen gemeente en inwoner te verkleinen.

Pieter van Duijvenboden