12 januari 2023

Hondenbelasting verlagen

De hondenbelasting is een heel oude belasting, die al sinds de middeleeuwen wordt geheven. In Apeldoorn bedraagt deze belasting zo’n 75 euro per jaar. De SGP vindt het nodig en goed om te onderzoeken of deze belasting kan worden afgeschaft of flink omlaag kan.

In de Raadsvergadering van 26 januari en de voorgaande PMA besprak de gemeenteraad een motie die het college vraagt voor de begrotingsbehandeling in 2022 te komen met scenario’s om de hondenbelasting af te schaffen of te verminderen. Hierbij is het uitgangspunt dat het voorzieningenniveau (schoonhouden uitlaatveldjes, prullenbakken) voor inwoners op peil blijft. De inkomsten die we mislopen moeten natuurlijk wel verwerkt worden in de begroting. Het is een politieke keuze om de totale begroting te verkleinen als er geen of minder belasting binnen komt. Een andere optie is om elders meer geld op te halen.

Doelbelasting

Belangrijk is om te bedenken dat de hondenbelasting geen zogenaamde ”doelbelasting” is. Dat wil zeggen dat de hoeveelheid belasting niet afgestemd wordt op de kosten die gemaakt worden voor honden(bezitters). In de Apeldoornse praktijk komt het erop neer dat er totaal 795.000 euro opgehaald wordt, terwijl hiervan slechts 317.000 euro nodig is voor voorzieningen ten behoeve van honden(bezitters).

Daarnaast heeft Apeldoorn, ook in vergelijking met andere gemeenten, een vrij hoge hondenbelasting. Het gemiddelde tarief (inclusief gemeenten die geen hondenbelasting hebben) is namelijk 39,60 euro, terwijl Apeldoornse hondenbezitters in 2023 75,21 euro betalen (zie hieronder wat andere gemeenten rekenen aan hondenbelasting).

Figuur 1

Tenslotte zijn er voor veel andere specifieke doelgroepen ook geen aparte belastingen (kattenbezitters, wandelaars).

De SGP heeft dit voorstel samen met VVD, PvdD, SP en WijApeldoorn ingediend. Wij vinden het namelijk belangrijk dat er geen onnodige belastingen worden geheven en pleiten voor lastenverlagingen. Daarom is het goed dat er rondom de aankomende begroting goed afgewogen kan worden of deze belasting geheel of gedeeltelijk kan worden afgeschaft.

Matthias Bunt