3 juni 2022

Karakteristiek straatje Salland dreigt te verdwijnen

In de jaren 60 zijn veel karakteristiek panden en structuren in de stad Apeldoorn verloren gegaan. Onder het mom van stadsvernieuwing zijn veel gebouwen gesloopt. Opnieuw staan er grote ontwikkelingen op stapel als het gaat om woningbouw en aanpassingen in de stad.

Aanscherpte duurzaamheidseisen én woningnood zorgen voor veel nieuwbouwplannen. De SGP is van mening dat daarbij zorgvuldig gehandeld dient te worden. Om het cultuurhistorische karakter van Apeldoorn niet verloren te laten gaan is het van belang alle belangen zorgvuldig af te wegen bij het slopen van karakteristieke panden.

Onlangs is, tot grote spijt van veel Apeldoorners, het café Kanaalzicht gesloopt. In reactie liet de gemeente Apeldoorn weten dat ze dit niet had zien aankomen en in de toekomst wil voorkomen dat iets dergelijks kan gebeuren.

Begin april jl. berichtte De Stentor over de plannen van De Apeldoornse woningcorporatie De Goede Woning om 24 woning aan Salland te slopen. Ook hier gaat het om karakteristieke panden die gezamenlijk een uniek straatbeeld opleveren. Gisteren bleek in berichtgeving van De Stentor dat er een definitief besluit is genomen. 

De SGP is van mening dat bijvoorbeeld aangescherpte duurzaamheidseisen of de aanhoudende woningnood geen vrijbrief mogen zijn om karakteristieke panden te slopen. De SGP hecht waarde aan het cultuurhistorische karakter van de stad en wenst die op zoveel mogelijk fronten te behouden en te versterken.